Връзки
Начало

Защо отказването на цигарите не е толкова лесна задача?

Цигарите са един от най-безсмислените пороци на съвремието, ужасно вредни за здравето и абсолютно безполезни. От бляскавия им имидж, създаден от класическите холивудски филми, в които звезди като Хъмпфри Богарт и Ингрид Бергман („Казабланка“, 1942), Одри Хепбърн („Закуска в Тифани“, 1961) или Кари Грант („Север-северозапад“, 1959) жадно, но с класа засмукват тютюневия дим, не е останало нищо.

Тютюнопушенето е свързано с повишен риск от рак на белите дробове, сърдечни заболявания и инсулт. Цигарите изсушават и състаряват кожата, затрудняват дишането, причиняват лош дъх, а същевременно дори „не хващат“.

Въпреки всичко казано дотук, според данни на „Евробарометър“ от 2015 г. 35 % от населението на България пуши. Истина е, че този процент намалява прогресивно, но това се случва изключително бавно. Пушачите, които искат да откажат цигарите, имат една много трудна задача пред себе си.

Какво се случва с тялото ти, когато спреш да пушиш?

Трудности: Само няколко часа след последната ти цигара ще усетиш симптомите на никотинова абстиненция като раздразнителност, тревожност, главоболие, проблеми със съня, глад и умора. Най-трудни са първите три дни, през които тези усещания са с максимален интензитет, а след около две седмици нещата стават доста по-лесни.

Наградата за организма: Около 20 минути след последната ти цигара кръвообращението и сърдечният ти ритъм спадат; един ден по-късно нивата на въглероден моноксид се нормализират, а след първите две страшни седмици се наблюдава значително подобрение в кръвообращението.

Какво трябва да направиш, преди да спреш цигарите?

За някои хора спирането на цигарите е свързано с постепенното им намаляване. Други предпочитат да действат директно. Който и метод да работи по-добре за теб, ако си взела решение, има няколко неща, които е добре да направиш предварително, за да увеличиш шансовете си за успех.

  1. Запиши всичко в дневник: В продължение на минимум една седмица си води дневник за всяка една изпушена цигара. Направи таблица, в която можеш да включиш часа, какво правиш в този момент и къде си (пиеш кафе пред офиса, чакаш автобус и т.н.), дали с теб има някой (приятел, колега, роднина) и реалната необходимост, която имаш от тази цигара по скала от 0 до 5 (дали наистина ти се пуши в този момент, или просто запълваш време). Този дневник ще ти помогне да осъзнаеш кои са рисковите ситуации, в които трябва да внимаваш, когато започнеш с реалното спиране на цигарите. Ако си решила да действаш поетапно, този дневник ще ти позволи да се замислиш от кои цигари можеш да се отървеш първо (онези, които пушиш просто от скука).
  1. Избери подходящ ден: Обикновено хората увеличават цигарите, когато са под стрес. Въпреки че „от понеделник спирам цигарите“ звучи като добра идея, това не е точно така. Началото на работната седмица като цяло е свързано с повече работа, проблеми и съответно стрес. Ако наистина искаш да успееш, избери момент, в който се чувстваш спокойна и в който можеш да се съсредоточиш върху поставената цел.
  1. Потърси подкрепа: Поговори с твоите близки и приятели. Доказано е, че хората, които получават подкрепата на обкръжението си по време на отказване на цигарите, се справят по-лесно с тази задача. Когато заявиш на глас намеренията си, това увеличава нивото ти на ангажираност с тях. От друга страна, когато усетиш непреодолимо желание за цигара, можеш да се обадиш на приятел, който да те разсее и да ти помогне да не го правиш.

Пожелаваме ти успех, ако си решила да се разделиш с този вреден навик. Ще се радваме да споделиш с нас своя прогрес в коментарите под статията!

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.