Връзки
Начало

Бигорексия или какво е обратното на анорексия?

Обикновено свързваме хранителните разстройства с женския пол. Вероятно това е така, защото женското тяло и външният вид за жената традиционно са били винаги много по-експлоатирани, отколкото при мъжете. Анорексията и булимията засягат много по-често нежния пол.

Това обаче далеч не означава, че фиксацията върху външния вид и проблемите с възприятието на собственото тяло не засягат мъжете. Така наречената бигорексия е проблем, който засяга огромна част от мъжете. За някои експерти тя спада към хранителните разстройства, където се възприема като своеобразен антипод на анорексията. Така, докато при анорексията колкото по-слабо е тялото, толкова по-добре, при бигорексията красиво е голямото тяло.

Бигорексията или мускулната дисморфия се среща особено често при мъже, въпреки че и то не е ексклузивно само за единия пол. Хората, страдащи от това разстройство, са вманиачени във външния си вид и се притесняват, че мускулите им и телата им са прекалено малки или недоразвити. Естествено, както и при други хранителни разстройства, страдащите от бигорексия всъщност имат натрупана голяма мускулна маса.

Бигорексията е вид телесно дисморфично разстройство, същото, от което страдат и хората, които се подлагат на десетки пластични операции, без да постигнат никога желания резултат. Всъщност около 10 % от вманиачените по фитнес тренировки страдат от мускулна дисморфия То често е придружено и от симптоми на обсесивно компулсивно разстройство, депресия и други тревожни разстройства.

Притеснителни сигнали за мускулна дисморфия са:

Изкривено себевъзприятие
Пропускане на социални събития, работа и честа промяна в плановете
Непрестанна неудовлетвореност от външния вид
Трениране дори и при контузии и болки
Крайно изтощителен тренировъчен режим
Следване на стриктна, богата на протеини и бедна на въглехидрати диета
Прекомерна консумация на хранителни добавки
Използване на стероиди
Подлагане на ненужни пластични операции
В по-крайни варианти дори опити за самоубийство.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.