Връзки
Начало

За имунната система: Харвард срещу лека на баба

Имунната ни система ежедневно и изключително ефикасно се бори с различни микроорганизми, които биха могли да навредят на здравословното ни състояние. Естествено, не винаги се справя толкова добре и понякога се разболяваме. В такива моменти често прибягваме до добре познатите и предавани от столетия „бабини“ илачи и съвети за оздравяване и пренебрегваме далеч по-ефективните методи на съвременната медицина.

Защо да НЕ използваме лековете на баба?

Вече добре знаеш, че винаги когато е възможно, бихме се обърнали към природата, за да помогнем на тялото си, например в тези случаи:

Чувстваш се напрегната, изпий чаша успокояващ чай!
Боли те главата, промени диетата си!
Липсва ти енергия, зареди се с няколко страхотни упражнения!

Даваме ти тези съвети обаче единствено и само когато състоянието е временно и те биха помогнали да облекчиш симптомите. По никакъв начин не те съветваме да се самолекуваш при наличие на здравословен проблем и категорично заявяваме, че в такива ситуации трябва да се обърнеш и да следваш предписанията на своя лекар или фармацевт.

За съжаление, продължаваме да срещаме новини за хора, които с лекомислени опити за самолечение поставят себе си в животозастрашаващи ситуации.

Сред заглавията срещаме как „Дете умира, след като родителите му са го хранили със сурово мляко“ (източник: The Guardian).

В Италия пък едногодишно дете тежи едва пет килограма и е със сърдечна недостатъчност, защото родителите му са го поставили на веган диета, без да се поинтересуват какви допълнителни хранителни вещества е необходимо да му осигурят при това състояние.

Що се отнася до едно доста прекопирано от различни здравни сайтове заглавие: „Гнусно, но ефективно: Пиенето на урина прави чудеса“… мисля, че ще го оставим без коментар.

Сама разбираш опасността, до която водят подобни неадекватни разбирания за понятието „здравословен живот“.

Как да стимулираме имунната си система?

Според учените от Медицинското училище на Харвард все още е неясно как можем да стимулираме имунитета си, тъй като не се касае за отделна единица, а за сложна система. Те препоръчват няколко прости правила, за да се поддържаме в добро здравословно състояние:
Не пуши.
– Следвай диета богата на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни.
– Спортувай редовно.
– Поддържай здравословно тегло.
– Контролирай кръвното си налягане.
– Ако пиеш алкохол, консумирай умерено.
– Наспивай се добре.
– Старай се да избягваш излагане на рискове (напр. мий добре ръцете си, обработвай термично месото преди консумация и т.н.).
– Прави си редовно медицински изследвания, за да следиш състоянието на организма си.

Кога да приемаме хранителни добавки?

Здравословният начин на живот със сигурност ще помогне на организма ти да бъде в оптимално състояние и да се бори адекватно с върлуващите вируси. И все пак невинаги успяваме да балансираме храненето си, така че да получаваме всички необходими хранителни вещества, а какво остава за наспиването.

В такива случаи лекарите ни съветват да приемаме допълнително витамини и минерали, които да помогнат на имунната ни система.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.