Средиземноморската кухня се слави като една от най-здравословните в света. Нашите безспорни фаворите от нея обаче идват от Испания. В разгара на лятото няма нищо по-освежаващо от студено гаспачо и тортия за обяд.
Подбрали сме ти две страхотни рецепти за бърз вегетариански обяд.
Тортия (tortilla de patatas)
След като човек прочете рецептата за тортия, обикновено си казва, че това е си е чист омлет с картофи и в него не вижда в нея нищо толкова специално. Ние можем да кажем само едно в отговор: това могат да са суми само на човек, който не е опитвал традиционната испанска тортия де пататас. Приготвя се толкова лесно, че си заслужава да пробваш само, за да ни споделиш дали сме били прави.
Продукти:
1 кг картофи (обелени, разполовени и нарязани на сравнително дебели полукръгове)
1 глава лук, нарязана на ситно
6 яйца
Сол на вкус
Мазнина за пържене (зехтин или слънчогледово олио)
Начин на приготвяне:
На среден огън загрей мазнината в дълбок тикан и сложи картофите и лука да се запържат леко (докато станат златисти и меки, но преди да изгорят). Идеята е да „свариш“ картофите в мазнината, която трябва леко да ври в тигана. След като картофите и лука са готови, ги отцеди и попий излишната мазнина с кухненска хартия.
В голяма купа разбий яйцата със солта. Добави картофите и лука и разбъркай добре.
В незалепващ тиган загрей няколко капки мазнина и изсипи картофената смес. След около 30 сек. намали огъня и остави тортията да се пече докато започне да се отделя от стените на тигана – около 3 – 5 мин.
За да обърнеш тортията, вземи голяма чиния и бавно премести тортията върху чинията. Изпечената част трябва да е с лице към чинията. Върни я обратно в тигана като захлупиш чинията с тигана и обърнеш, така че неизпечената част да е обърната надолу. Остави за още около минута две. Можеш да сервираш тортията само така.
В Северна Испания приготвят пълнена тортия. Остави тортията да се охлади и я разрежи на две половини, така че да се получат две палачинки. Сега просто разстели плънката по долната палачинка и затвори с горната. Един често срещан вариант е плънка от риба тон, зелени печени чушки, майонеза и маруля.
Гаспачо (Gaspacho)
Тази страхотна свежа доматена супа е готова само за няколко минути. Нуждаеш се само от кухненски робот, малко зеленчуци и за традиционното гаспачо една филия хляб.
Както повечето традиционни ястия има толкова начини за приготвянето на гаспачо, колкото и хора, които го приготвят. Ние ти предлагаме нашата любима традиционна рецепта от Андалусия.
Продукти:
1 кг добре узрели червени домати
1 зелена чушка (около 60 г)
1 парче краставица (с дължина около 4 пръста)
1 парче лук (около 100 г)
1 филия хляб (около 50 г)
1 скилидка чесън
3 лъжици зехтин
3 лъжици бял винен оцет
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Смеси всички продукти в блендер или кухненски робот. Смели до образуването на гладко пюре. Гъстотата трябва да е подобна на тази на гъст доматен сок. Ако е необходимо, можеш да добавиш студена вода. Остави гаспачото в хладилник за няколко часа докато се изстуди много добре и сервирай в чаша или купа.
You must be logged in to post a comment Login