Връзки
Начало

Изгони стреса с успокояващи храни и аромати

Ако се чувстваш стресирана, имаме решение: това, което ядеш и подушваш може да ти помогне да се отпуснеш. Частта от мозъка, отговорна за обработването на ароматите се намира много близо до тази, свързана с емоциите и спомените. Когато подушим нещо, което ни харесва, започваме да дишаме по-дълбоко в следствие, на което намаляваме кръвното налягане, сърдечния ритъм и се отпускаме. Определени храни и напитки също могат да ни помогнат да се отпуснем. Няколко съвета от нас:

1. Чай

Безспорно един от най-лесните и бързи начини за успокояване се крие в природата и по-специално в билките. Отвари от различни растения като мащерката, маточината, звъниката, пасифлората, глогът и хмелът действат релаксиращо на организма и подобряват качеството на сън. За да бъде усетен ефектът на повечето от тях, е необходимо да се пият поне по 5-6 чаши дневно.

2. Лавандула

В изследване, проведено през 2010 г., британски учени разделят 340 пациенти с дентални проблеми в две групи. При едната група, преди започване на манипулациите, в зъболекарския кабинет била поставяна свещ с ароматни етерични масла от лавандула, а при другата поставили свещ с вода. Резултатите показали значително по-ниски нива на тревожност при пациентите, които били изложени на аромата на лавандула.

3. Кокос

В стресова ситуация ароматът на кокос може да притъпи естествената реакция на „борба или бягство“, забавяйки сърдечния ритъм. В изследване, проведено в Колумбийския Университет, уханието на кокос помогнал на участниците да възстановят по-бързо кръвното си налягане след трудна задача.

4. Аромат на цитрус

Цитрусовият аромат е едно от най-често цитираните в Интернет средства за отпускане. И това не е случайно. Миризмата на грейпфрут например облекчава симптомите на депресия. Ако се тревожите пък от предстоящо събитие или среща, специалистите препоръчват аромат на лимон. Тук идва хубавата част. Лимоновата трева и маточината имат не само приятен цитрусов аромат, но и съдържат активни вещества, които подсилват успокояващото действие. Това е и причината да се препоръчват като съставка за чай срещу стрес.

5. Портокал

Вече разгледахме благотворните свойства на аромата на цитруси по отношение на тяхното релаксиращо действие. Портокалът обаче заслужава да бъде изнесен в отделна категория. Освен с приятния си аромат, този вкусен плод намалява тревожността, помага при раздразнителност и депресия, когато го хапваме.

5. Ябълка

Изследвания с хора, страдащи от мигрена показват, че ароматът на зелена ябълка може да облекчи главоболието. В ситуации на стрес и напрежение специалистите препоръчват да подушим кората на този плод. Хубавото е, че след като се успокоиш с уханието, можеш и да си хапнеш.

И така, разказахме ти за полезните действия на различни природни дарове. Сега е време да ти дадем и едно вкусно и лесно решение за онези тревожни и тягостни дни. За една спокойна вечер без стрес и напрежение препоръчваме лека вечеря с плодова салата с ябълка, ароматен чай, топла вана със соли, ухаещи на лавандула или кокос.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.