Връзки
Начало

Как да накарам вкусовите си рецептори да обичат полезна храна?

Изследвания показват, че не само е възможно, ами е и настина лесно да променим вкуса си и да заобичаме полезни храни, които до скоро не сме намирали за никак апетитни.

Изследвания показват, че около 90% от жените често изпитват неудържимо желание да хапнат бисквитки, чипс или друга катастрофална за диетата вкусотия. Ето обаче нещо, което не знаеш: Можеш да спреш това желание без да предизвикваш волята си да води безумни войни. Оказва се, че ненаситният апетит за вредни храни се научава с времето. Хубавото обаче е, че никога не е късно да научиш вкусовите си рецептори да харесват полезни храни – дори да става въпрос за онзи отвратителен зеленчук, който просто не можеш да гледаш! Ето как става това:

1. Подготви се за борбата бавно и постепенно

Честото ядене на сладки, мазни или солени храни едновременно пристрастява и притъпява вкусовите ти рецептори. Всъщност, ще ти е необходимо да приемаш все повече и повече подобни храни, за да изпитваш същото ниво на задоволство от тях. За щастие, противоположното също е вярно: колкото по-малко подобни вкусове приемаш, толкова по-слабо ще усещаш нуждата от тях. Ако например слагаш в кафето си три захарчета, опитай се през следващата седмица да слагаш само две, после само едно, а накрая без. Само след около месец ще усетиш, че ти е необходимо много по-малко количество „забранени“ храни, за да изпиташ удоволствие. Това ще остави на небцето ти място за нови вкусове.

2. Опитай веднъж и после още веднъж

Ако дори като дете не си успял да заобичаш зеленчуците, все още има надежда. Изследвания показват, че деца, които в продължение на известно време опитват по една хапка от здравословна храна, която не обичат , постепенно губят тази ненавист. Учени от Университета Корнел твърдят, че при възрастните този процес отнема дори по-малко време. Според тях, ако опиташ нещо между три и пет пъти, започваш да си мислиш, че то не е чак толкова неприятно и гадно. А ако продължиш с опитите, дори можеш да започнеш да го харесваш.

3. Добави нещо, което обичаш

Ако все още имаш проблеми с определени зеленчуци или се чувстваш леко отвратен от друг, опитай се да ги смесиш с нещо, което обичаш. Добави малко пармезан към печената ряпа или разбъркай задушения спанак със соев сос. Това, което първоначално правиш е да прикриеш вкуса им, но след известно време мозъкът започва да формира положителни асоциации с двата вкуса. Не след дълго ще откриеш, че всъщност харесваш дадената храна и без добавките.

4. Не следвай носа си

Много често, това което те отблъсква от дадена храна (напр. карфиол или броколи) може да не е вкуса, а аромата й. Зелените чушки, да кажем, имат леко горчив вкус, но приятен аромат и повечето хора ги обичат. За да направиш „миризливите“ зеленчуци по-апетитни, свари ги или ги приготви на пара, за да премахнеш миризмата. След това сервирай в друго помещение.

Забележка: Тъй като обонянието ни е най-притъпено през нощта, препоръчваме да експериментираш с вечерята!

5. Постарай се с външния вид

Красивото подреждане на чинията може да те накара да се чувстваш добре. Изследвания показват, че хората определят красиво изглеждащите салати като 18% по-вкусни от не толкова подредени салати със същото съдържание.

6. Намали музиката

Въпреки, че експертите не са напълно наясно каква е причината, музиката, която звучи около теб може да повлияе на вкуса ти. Шумните звуци и техно музика, правят храната по-малко вкусна, докато по-леките мелодии, като пианото например, подобряват апетита. Едно от обясненията е, че мозъкът е толкова съсредоточен върху обработката на дразнещия шум, че не успява да възприеме до край вкусовете – което можете да използвате в своя полза.

 

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.