Връзки
Начало

Кой може да спаси пчелите и цветята?

Налагало ли ти се е някога да водиш разговора за „пчеличките и цветенцата“? Всъщност това е вероятно един от най-важните разговори, които можеш да проведеш. Оцеляването на голяма част от флората и фауната на планетата ни зависи именно от тези симпатични насекоми. Да, ориентира се правилно, ще поговорим буквално за пчелите. (Да не си помисли нещо друго?)

Пчелите се грижат за това, което ядем

Дори децата знаят: пчелите опрашват растенията. За да сме по-точни, 1/3 от растенията, които консумираме, се нуждаят от опрашване, за да се размножават. Много плодове, зеленчуци и ядки, с които се храним, както и фуража, който даваме на животните, не биха съществували без пчелите.

Естествена фармацевтична компания

Ролята на работните пчелички далеч на свършва с опрашването. Те създават високоорганизирани колонии, в които заедно изграждат жилища, събират храна и се защитават от врагове. Пчелите произвеждат множество вещества, които хората от векове използват като лекарства и продукти за красота. Лечението с пчелни продукти се нарича апитерапия и е подкрепено от множество научни изследвания на престижни организации.

Мед

Пчелите произвеждат мед като храна за дългите зимни месеци, през които няма цъфтящи цветя и съответно източници на нектар. Медът е доказан естествен антибиотик и мощен имуностимулант. Тази сладка и лепкава субстанция се използва често в козметичните продукти, тъй като подпомага регенерацията на клетките и има противогъбични свойства.

Прополис

Това е смолистата субстанция, която пчелите събират от листните пъпки на дърветата и някои зеленчуци. Използва се за дезинфекция на пчелния кошер и запечатване на пукнатини. Прополисът е много богат на активни вещества и е популярен с противовъзпалителните си и противомикробни свойства. Той е мощен естествен антиоксидант, аналгетик и анестетик.

Пчелен прашец

Пчелният прашец е храната на младите пчели и съдържа около 40 % протеин. Това е една от най-хранителните субстанции в света и съдържа почти всички хранителни вещества, необходими на човек. Половината от протеините, които съдържа, са под формата на свободни аминокиселини, които лесно и директно се асимилират от организма.

Пчелно млечице

Пчелното млечице е наситена на протеини субстанция, която служи за храна на кралицата майка и на пчелните ларви в началото на живота им. В него има много повече хранителни вещества от меда. Съдържа витамини А, В, С, D и Е, фолиева киселина, биотин, инозитол, пантотенова киселина, ацетилхолин, колаген, минерали, ензими и аминокиселини.

Пчелна отрова

Пчелната отрова е субстанцията, която изпуска пчелата при ужилване и която предизвиква неприятното усещане на болка и сърбеж. Тя има антикоагулантни свойства и се използва като основен компонент в терапията при алергия към пчели. Към момента се провеждат медицински изследвания върху евентуалния положителен ефект на пчелната отрова при артрит, множествена склероза, мускулни болки и др.

Проблем с потенциално катастрофални последици

Както сама разбираш, пчелите са изключително важни и полезни. За съжаление, поради замърсяването с пестициди, наличието на паразити и изчезването на естественият им хабитат световната популация на пчели намалява все повече.

Уникално решение, което се нуждае от твоята подкрепа

Българската стартираща компания Bee Smart Technologies предлага решение на едно необяснимо явление – синдром на разрушената пчелна колония. При него пчелите изчезват от кошерите и популацията им намалява драстично. Целта на младия екип на Bee Smart Technologies е да намали изчезването на пчелните колонии.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.