Връзки
Начало

Къде е границата между здравословния живот и хранителното разстройство

Стремежът към здравословен начин на живот е един от най-значимите съвременни глобални трендове. В съзнанието на модерния човек закусвалните и заседналият начин на живот постепенно отстъпват място на правилното хранене и спорта. Ежедневно излизат множество нови диети и режими, а храните в списъците с „опасни“ и „полезни“ вещества прехвърчат от едната графа в другата. Общественото мнение се поляризира по отношение на установените здравни практики, фармацевтичните компании и международните регулаторни органи. Неща, които до скоро са били просто част от ежедневието като хранене и ваксинации например, се превръщат в теми на яростни дискусии.

Революция с неясен изход

Дали тази революция ще доведе до промяна в статуквото и всички хора ще бъдат по-здрави и ще живеят по-дълго? Или напротив, липсата на ваксинации например ще възроди отдавна забравени болести и от здравна гледна точка ще върне човечеството в „тъмните векове“ на медицината?

Няколко пояснения за хранителните разстройства

Какъвто и да е отговорът на този въпрос, едно нещо е ясно – социалните и обществените промени могат да доведат до зараждане и епидемия от нови психични разстройства. За да не опростяваме прекалено нещата обаче, трябва да се отбележи, че хранителните разстройства могат да се развият вследствие на широк спектър от фактори. Те могат да бъдат биологични (генетична предразположеност; нарушена хормонална функция; недостиг на хранителни вещества), психологични (ниско самочувствие; негативно себевъзприятие) и както вече казахме, външни фактори (нефункционална семейна среда; травми; културен натиск; професии, които изискват слаба фигура и др.).

Анорексия и булимия

Независимо, че първите случаи на анорексия и булимия могат да бъдат датирани през 13 – 14 век, те започват да се възприемат като сериозни и животозастрашаващи състояния едва през втората половина на 20 век. През 70-те и 80-те години на миналия век стереотипите за красота се променят, за този тип проблеми започва да се говори все повече и повече и започва началото на епидемия от хранителни разстройства. За съжаление, въпреки стотиците медийни кампании за превенция и помощ, анорексията днес е най-смъртоносното психиатрично заболяване (12 пъти повече от всички други разстройства взети заедно).

Ново хранително разстройство

Залисани в собствените си убеждения, в борбата за налагане на свое мнение по отношение на това как трябва да се живее здравословно, пропускаме как през последните две десетилетия започва да се развива едно ново и не по-малко страшно хранително разстройство – орторексията. То все още не е включено в Диагностичния и статистическия наръчник на психичните разстройства (DSM – V) на Американската психиатрична асоциация, но много специалисти смятат, че това ще бъде променено в следващото му издание.

Какво е орторексия нервоза?

Това не е просто желание за по-здравословен начин на живот. Орторексията започва с мания (обсесия) към здравословното хранене. При нея хората спазват изключително стриктен режим на хранене и изпитват силни негативни емоции и високи нива на стрес, когато са поставени пред храни, които самите те възприемат като нездравословни. Симптоми за орторексията са:
• Чувство на вина при нарушаване на стриктните правила на режима;
• Увеличаване на времето, в което се мисли за храна, и ежедневно планиране на менюто за следващия ден;
• Усещане за духовно извисяване и удовлетвореност при консумирането на храни, възприемани като „здравословни“;
• Критични и негативни нагласи спрямо хората, които не следват същия режим на хранене;
• Дистанциране от близки и приятели, които не споделят същите виждания по отношение на храненето;
• Страх от хранене извън дома и консумиране на храна, приготвена от други хора;
• Изолация, проблеми с концентрацията, влошаваща се депресия, промени в настроението и тревожност.

С всичко това не искаме да кажем, че човек не трябва да се грижи за здравето си, дори напротив. Когато правим избора за начина си на живот, той трябва да бъде информиран и отговорен.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.