Връзки
Начало

Красива коса: кога и как да я подстригваме?

Забелязала ли си, че понякога, когато подстрижат косата ти, тя е много по-жива и гъвкава, докато друг път след фризьор изглежда освежена, но започва да цъфти само след няколко седмици. Според експертите фризьори има определени техники, които трябва да се спазват при подстригване на косата, за да бъде тя красива по-дълго време.

Как да подстригвам косата си, за да бъде красива и здрава?

Подстригване с нагорещена ножица

Една такава техника е използването на нагорещена ножица. За разлика от нормалните ножици, които след отрязване на косъма го правят по-податлив към вредното влияние на околната среда, нагорещените ножици запечатват косъма. Според експертите този процес на запечатване помага за запазването на влагата вътре в косъма и предпазва от допълнително увреждане.

Според други обаче тази техника е абсолютна измама и просто рекламен трик на фризьорските салони, с който да привличат повече клиенти.

Подстригване на косата с остра ножица

Честото подстригване на косата звучи като нещо логично при цъфтящи краища. Също толкова важно е обаче това да се случва с наистина остра и качествена ножица. Некачествените фризьорски инструменти (включително четки и гребени) накъсват косата и нараняват повърхността на косъма.

Подстригване на косата в правилната посока

Посоката на рязане е също толкова важна за здравето на косата, колкото и ножицата. Специалистите твърдят, че косата никога не трябва да се реже под ъгъл. Обяснението е лесно: това увеличава площта на отрязаната повърхност, което дава повече възможност за разделяне на косъма.

Подстригване на косата на сухо

Въпреки че по-голямата част от фризьорите режат косата след измиване и докато е все още мокра, се оказва, че това може да е причина за по-лесното накъсване на краищата на косата. Смята се, че когато косата се подстригва на сухо, тя започва да цъфти значително по-бавно.

Кога да подстригвам косата си според лунния календар?

Ок! Определено не сме най-големите фенове на идеите за влиянието на планетите и звездите върху външния ни вид, но този календар обикаля целия интернет и е нещо, което може би е добре да споменем.

За какво става въпрос? Съществува вярване, че фазите на луната влияят върху начина, по-който расте косата и тя трябва да се реже спрямо определени лунни фази. Естествено, това твърдение не е абсолютно по никакъв начин обосновано, но не пречи да се изпробва.

Новолуние

През тази фаза не виждаме луната, защото през нощта тя се намира между земята и слънцето. В този период не е препоръчително косата да се реже, тъй като това може да доведе до по-обилен косопад и нараняване на косъма.

Първа четвърт

Вярващите в този лунен режим смятат, че ако целта ти е косата ти да расте по-бързо и да бъде по-здрава, трябва да я режеш, когато луната е в тази фаза. Идеален период за подрязване на връхчетата и отърваване от цъфтящите краища.

Пълнолуние

Пълната луна се смята за най-подходящия период за по-значителни подстригвания. Ако желаеш да смениш изцяло прическата си или косата ти е прекалено увредена, това е моментът да посетиш своя фризьор.

Последна четвърт

Ако косата ти като цяло е толкова буйна, че би ти се искало да забавиш леко бързината, с която расте, е добра идея да я подстрижеш в този период. Новата прическа през последната четвърт на луната ще задържи по-дълго формата си.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.