Връзки
Начало

Козметични продукти: откъде идват и каква е тяхната история?

Когато се изправим пред козметичния щанд, е трудно да си представим как прадедите ни са се грижили за външния си вид. Всъщност козметични продукти са приготвяни още от древността, като са имали функции подобни на днешните – предпазване от влиянията на околната среда (например слънчеви изгаряния), продукти за разкрасяване (тип декоративна козметика) и изразяване на класова принадлежност.

Козметиката през древността

Масла за тяло

Още 10 000 г. пр.н.е. козметичните продукти са били незаменима част от хигиената и здравето за древните египтяни. Те са използвали различни ароматни масла и помади за почистване и омекотяване на кожата, както и за предпазването ѝ от слънцето и сухите ветрове. В парфюмите, използвани по време на ритуали, са прибягвали до ароматите на мащерка, риган, лайка, лавандула, лилия, мента, розмарин, кедър, роза, алое, зехтин, сусамово и бадемово масло.

Гримове

От около 4000 г. пр.н.е. отново египтяните започват да приготвят и декоративна козметика. Използват пасти за дефиниране на линиите на лицето, за очертаване и украсяване на очите. По това време дамите имали малки кутийки, в които съхранявали гримовете си и които носели със себе си при социални събирания.

Лак

Около хиляда години по-късно древните китайци започнали да използват гума арабика, желатин, пчелен восък и яйца, за да оцветяват ноктите си. Различните цветове представяли различна класова принадлежност, като, естествено, императорските цветове били златно и сребърно. По-нисшите благородници носели черно или червено, а на най-ниските класи било забранено да се лакират в ярки тонове.

Пудра

По същото време дамите в Древна Гърция използвали пудри за избелване на лицето, руж и изкуствени вежди.

Около 1500 г. пр.н.е. китайците и японците избелвали лицата си с оризова пудра. Къносването на косите също било широко прилагана практика.

Червило

1000 г. пр.н.е. гърците приготвяли червила от червеникава глина.

Козметика през новата ера

Както виждаме и днес, развитието на козметиката продължава с пълна сила в Римската империя, Индия, Северна Африка.

Около 1 век от н.е. римляните слагали брашно от ечемик и масло върху пъпките си. За повече блясък и цвят мажели ноктите си с овча мас и кръв. По това време станали много популярни и калните бани.

Козметика през Средните векове и Ренесанса

За разлика от древен Египет и по-късно Рим, където продукти за разкрасяване се използвали от всички класи, в Средновековна Европа това било запазена марка за висшата класа. Обикновените хора често нямали достъп до подобен лукс. Пак през този период и за кратко църквата прави опит да забрани употребата на козметика за разкрасяване. Тя обаче не спряла да съществува и била нелегално използвана в бордеите.

През 12 век повечето козметични продукти в Европа били приготвяни от аптекари и лечители. Особено търсени през тези векове от висшето общество били пудрите за избелване на лицето. Всъщност тази тенденция тръгва от опитите да бъдат заличени белезите, останали от шарки и други епидемични болести.

Първите европейски парфюми

Въпреки че различни ароматни води и етерични масла са били носени още от кръстоносците, първият съвременен парфюм, приготвен от ароматни масла и алкохол, е направен през 1370 г. в Унгария.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.