Независимо от това колко здравословно сме избрали да живеем и какъв хранителен режим следваме, понякога на всички ни се приисква да хапнем нещо вредно – сладко, тестено, пържено или всичко наведнъж. Въпреки че знаем колко часа тренировка ще ни коства даден сладкиш или пакетче чипс, не можем да устоим на желанието си.
Оказва се обаче, че дори най-вредните храни имат свой достоен и много вкусен по-нискокалоричен вариант. Ето и няколко много интересни рецепти, които доказват това:
- Лучени кръгчета
Традиционното мазно изкушение без пържене и с доста по-малко калории.
Съставки:
2 глави лук
¾ ч. ч. брашно (можеш да използваш пълнозърнесто или брашно от лимец)
2 ч. л. сода за хляб
3 яйца
1 ½ галета
Сол, черен пипер и подправки на вкус
Студено пресован зехтин
Приготвяне:
Нарежи лука на филийки с дебелина около 1-2 см и раздели пръстенчетата, като запазиш по-големите (вътрешната част можеш да заделиш за салата или за приготвянето на друго ястие). Постави кръгчетата в купа и покрий със студена вода.
Смеси брашното и содата в плитка чиния. Разбий яйцата в друга чиния. Комбинирай галетата и подправките в трета. Едно по едно вземи лучените кръгчета, като ги потапяш последователно във всяка една от чиниите. Накрая ги подреди върху хартия за печене и ги напръскай със зехтин.
Печи в предварително загрята на 230о фурна за около 10 минути, след което обърни внимателно кръгчетата и печи още 8–10 минути до готовност.
- Шоколадов сладолед с череши
Парченца бял шоколад и череши – това са най-добрите приятели на този страхотен домашен сладолед.
Съставки:
1 ½ ч. л. желатин (неовкусен)
1 с. л. вода
3 ч. ч. нискомаслено мляко
3 жълтъка
400 мл неподсладено кондензирано мляко
¼ ч. ч. неподсладено какао
50 г натурален черен шоколад
½ ч. ч. нарязани череши
½ ч. ч. парченца бял шоколад
Приготвяне:
В малка купичка смеси водата с желатина. Остави да престои, докато подготвяш основата за сладоледа си, като разбъркаш веднъж или два пъти.
Изсипи 1 ½ ч. ч. мляко в голям тиган. Добави какаото и натуралния шоколад. Загрей сместа на среден огън. Разбий жълтъците и кондензираното мляко. Добави към горещата смес, като разбъркваш постепенно. Върни обратно на огъня за около 3–4 минути, като внимателно разбъркваш сместа с дървена лъжица. Не позволявай на сместа да заври, защото в противен случай ще се пресече. Прецеди сместа през фина метална цедка в чиста купа. Добави желатина и разбъркай добре, докато се разтопи напълно. Добави останалото мляко. Покрий и остави да изстине за около 2 часа.
Когато сместа изстине, добави черешите и парченцата бял шоколад. Остави сладоледа в камерата, за да замръзне.
- Картофен чипс в микровълнова
Без да губи приятния си вкус на домашен чипс, това изкушение съдържа с 8 г по-малко мазнини на една порция.
Съставки:
½ кг небелени и измити червени картофи
2 ч. л. студено пресован зехтин
Щипка сол (и други подправки на вкус)
Приготвяне:
Нарежи картофите на тънки ивички (3–4 мм). Постави парченцата в купа и смеси със зехтин и сол. Намажи голям съд за микровълнова със зехтин. Нареди част от картофите на дъното на отделен ред. Пусни в микровълновата непокрити за около 2–3 минути, докато започнат да стават кафяви. Обърни и остави за още 2–4 минути до готовност. Премести парчетата в отделна купа и остави да се охладят напълно. Така ще бъдат по- хрупкави. Повтори с останалите картофи.
- Крехки пилешки филенца
Хрупкавите ароматни филенца, но без пържене, са приятна и не чак толкова вредна идея за петъчната среща с приятели у дома.
Съставки:
1 ч. ч. сос Барбекю
2 с. л. Дижонска горчица
2 с. л. мед
700 г пилешко филе
½ ч. ч. брашно
Сол и черен пипер
2 яйца
1 ¾ ч. ч. галета
Зехтин
Приготвяне:
Смеси Барбекю соса с меда и горчицата в голяма купа. Остави настрана ½ чаша от соса в малка купичка. Разрежи пилешките филета по дължина на половина и ги смеси с останалата част от соса. Разбъркай добре и остави в хладилник маринатата да попие за около 30 минути до час.
Смеси брашното и подправките в плитка чиния. Разбий яйцата в друга чиния. Постави галетата в трета. Едно по едно вземи филенцата, като ги потапяш последователно във всяка една от чиниите. Напръскай ги със зехтин.
Печи в предварително загрята на 230о фурна за около 10 минути, след което обърни внимателно филенцата и печи още 8–10 минути до готовност. Сервирай с останалата част от соса.
- Шоколадов млечен шейк
Домашен шоколадов шейк е по-здравословната версия на шейковете от пакетче, които се предлагат в повечето заведения.
Съставки:
½ ч. ч. шоколадов сладолед
¼ ч. ч. шоколадово соево мляко
1 ч. л. сухо мляко
Приготвяне:
Смеси всички съставки в блендер до образуването на гладка смес.
- Печени „пържени“ картофки
Поръсени със зехтин и печени в нагорещена фурна, тези картофки са меки и пухкави отвътре и хрупкави отвън. Перфектната комбинация.
Съставки:
2 големи картофа
4 ч. л. студено пресован зехтин
Сол и мащерка
Приготвяне:
Нарежи картофите в стандартна големина за пържене. Разбъркай ги добре със зехтина и подправките. Накрая ги подреди върху хартия за печене.
Печи в предварително загрята на 250о фурна за около 10 минути, след което обърни внимателно картофките и печи още 8–10 минути до готовност.
- Френски лучен сос
Богат, нежен и значително по-ниско калоричен вариант на традиционния френски лучен сос.
Съставки:
1 с. л. студено пресован зехтин
4 ч. ч. нарязан лук
Сол
1 ¾ ч. ч. домашен гъбен бульон (може и телешки)
2 ч. л. лук на прах
2 с. л. ябълков оцет
1 ч. ч.
1 ч. ч. нискомаслена сметана
1/3 ч. ч. нискомаслено кисело мляко
Приготвяне:
Загрей олиото в голям тиган на средна температура. Запържи лука до златисто, като разбъркваш периодично за около 6–10 минути. Добави солта и бульона и остави да се редуцира за около 10–20 минути, докато течността се изпари почти изцяло. Намали огъня и остави лука да се готви, докато стане златистокафяв за още 5–8 минути. Добави оцета и остави още 1 минута. Остави лука да се охлади за около 20 минути.
Смеси сметаната и киселото мляко в средно голяма купа. Добави лука и остави да преседи поне 30 минути, преди да сервираш.
- Пица „Пеперони“
Любимата пица се преобразява с пълнозърнесто тесто, доматен сос с тиква, давайки на организма двойна доза фибри и бета каротин. Избери нискокалоричен пуешки салам или зеленчуци вместо традиционния салам „Пеперони“.
Съставки:
1 кг пълнозърнесто тесто за пица
1 ч. ч. пюре от тиква (неподсладено)
½ ч. ч. доматен сос
Чесън на прах
1 ч. ч. настъргана нискомаслена моцарела
½ ч. ч. настърган пармезан
50 г пуешки салам
Приготвяне:
Разточи тестото върху леко набрашнена чиста повърхност. Постави го върху хартия за печене и печи за около 8–10 минути в предварително загрята на 230о фурна. Смеси пюрето от тиква, доматения сос и чесъна. Разпредели сместа равномерно върху запеченото тесто. Покрий с моцарелата, пармезана и салама. Печи, докато коричката стане хрупкава и сиренето се разтопи, около 12 минути.
- Замразен шоколадов банан
Приготвянето на този вкусен десерт може да се превърне в истинско забавление за децата ти.
Съставки:
4 големи презрели банана (обелени и разрязани на три равни части)
250 г шоколад за готвене (разтопен)
Кокосови стърготини
Приготвяне:
Постави по една клечка за сладолед (можеш да използваш дебели бъркалки за кафе) във всяка част на банана. Покрий бананите с шоколада с помощта на силиконова шпатула. Поръси с кокосови стърготини. Подреди бананите върху стреч фолио и остави в камерата за около 2 часа.
- Шоколадово „Блонди“
Уникален вариант на традиционното „Брауни“ с по-малко калории, с бял шоколад и аромат на карамел.
Съставки:
8 с. л. масло
1 ч. ч. кафява захар
1 ½ пълнозърнесто брашно
1 ч. л. бакпулвер
½ ч. л. сол
2 яйца (леко разбити)
2 с. л. екстракт от ванилия
¾ ч. ч. бял шоколад (нарязан на дребни парченца)
¾ ч. ч. начупени на едро лешници
Приготвяне:
Разтопи маслото на среден огън в голям тиган за около 4–5 минути. Махни от котлона и добави захарта. Остави да изстине за около 15 минути. През това време смеси брашното, бакпулвера и солта в средна купа. Добави яйцата и ванилията към изстиналото масло и разбъркай добре. Постепенно добавяй брашното до образуването на хомогенна смес. Размеси с половината парченца бял шоколад и половината лешници. Постави сместа в предварително намазана тавичка. Поръси с останалата част от лешниците и шоколада. Печи в предварително загрята на 170о фурна за около 18–22 минути, докато не стане леко златист в ъглите. Сладкишът ще изглежда леко недопечен в средата, но ще се втвърди след изваждане. Остави да се охлади напълно за около 2 часа.