Всички тези рецепти съдържат по-малко от 200 калории и са чудесен избор за следобедна закуска, предястие или вкусна гарнитура.
- Хумус от сладък картоф
Оранжевият цвят на сладките картофи издава високото им съдържание на бета-каротин. Ако сервирате това ястие с пълнозърнест арабски хляб и свежи зеленчуци като червени чушки и броколи, получавате също селен, витамин С и сулфорафан.
Смеси в блендер половин килограм сварени сладки картофи с една консерва нахут, сока от един лимон, 2 с. л. сусамов тахан, 2 с. л. зехтин, 2 с. л. смлян кимион, 1 скилидка чесън. Добави сол и черен пипер на вкус. Сервирай в 4 купички с арабски хляб и свежи зеленчуци (56 кал. за порция).
- Подлютени ядки и семена
Смеси 3 ч. ч. цели ядки с по ¼ ч. ч. ленено семе, киноа и слънчоглед. В отделна купа разбий два белтъка с 2 с. л. мед, 1 ½ ч. л. едра сол и ¼ ч. л. лют червен пипер, кимион и канела. Добави към ядките. Разстели върху хартия за печене и печи на 180о около 30 мин. до готовност, като разбъркваш от време на време (16 порции по 178 кал.).
- Сирене с кисели краставички или мармалад
Смеси 30 г сирене чедър с 2 кисели краставички или 30 г сирене чедър с 2 ч. л. мармалад и постави върху пълнозърнест крекер. Използвай узрял чедър и мармалад от праскова или кайсия (една порция чедър и краставички от 160 кал.; една порция чедър и мармалад от 146 кал. без крекерите).
- Вкусен сос от кисело мляко
Към ¼ ч. ч. нискомаслено кисело мляко добави сол, черен пипер, ½ ч. л. лимонов сок, 1 с. л. нарязани на дребно свежи билки (копър, босилек и кориандър) или няколко щипки сух риган и ¼ ч. л. настъргана кора от лимон. Сервирай със сурови зеленчуци (една порция от 40 кал. без зеленчуците).
- Нахутена паста
В блендер смеси 1 ч. ч. варен нахут, сол, черен пипер и 2 с. л. зехтин до образуването на груба паста. Добави 2 с. л. кориандър и сервирай с крекери (4 порции от 131 кал. без крекерите).
- Печен сладък картоф
Изпечи един сладък картоф. Приготви сос, който да сервираш с него, като смесиш равни части соев сос, сос Табаско и кафява захар на вкус (една порция от 100 кал.).
- Пиле с горчица
Сервирай 85 г печени пилешки гърди с половин малка ябълка и 2 ч. л. горчица (една порция от 185 кал.).
- Риба тон и бял боб
Смеси 60 г риба тон от консерва (в собствен сос) с 3 с. л. сварен бял боб. Добави 1 ч. л. зехтин, щипка едра сол, 1-2 ч. л. лимонов сок и черен пипер на вкус (една порция от 172 кал.).
- Домати със сирене
Нарежи 100 г чери домати. Към тях добави 30 г бяло, нискомаслено сирене. Подправи с по една ч. л. зехтин и балсамов оцет, сол и пипер на вкус. Поръси със свеж риган (една порция от 108 кал.).
- Артишокова паста със сушени домати
Смеси в блендер 250 г артишок, ½ ч. ч. бяло сирене, 1 скилидка чесън, 2 ч. л. свеж лимонов сок, ½ ч. ч. сушени домати, ¼ ч. ч. кедрови ядки, ½ ч. ч. свеж босилек, сол и черен пипер. Сервирай с пълнозърнест хляб (4-6 порции по 160 кал.).
You must be logged in to post a comment Login