Връзки
Начало

Какво означава „преработена храна“?

По дефиниция изразът „преработена храна“ се отнася до онези хранителни продукти, които са преминали поредица от механични или химически манипулации, извършени с цел промяна на вкуса или съхранение.

Това са храните, които обикновено се продават в пакети или кутии и съдържат повече от една съставка. За повечето от нас е напълно невъзможно да избягваме всички преработени храни. Някои от тях всъщност са много полезни. Такива са тофуто, различните видове тахан, замразените зеленчуци.

Ето един тест:

Погледни съдържанието на даден продукт и си задай въпроса дали можеш да го приготвиш сама у дома. Ако може да бъде създаден единствено в лаборатория (като соевия протеин изолат, хидрогенирано олио или аспартам), тогава със сигурност става въпрос за силно преработена храна.

Това, естествено, не означава, че трябва да приготвяш всичко сама, но можеш да внимаваш какво купуваш. Ако просто се загледаш в съдържанието на определени марки хляб, ще видиш такива, които съдържат единствено задължителните брашно, вода, мая и сол (евентуално ядки) и такива, чийто списък с подобрители и консерванти ще те смае.

За нещастие, едни от най-силно преработените храни се предлагат като най-здравословни, като например нискомаслени храни, зърнени закуски, диетични хлябове и сосове:

  • Диетичните нискомаслени храни често съдържат голямо количество добавени захари, сол, които да компенсират липсата на вкус, и подобрители и стабилизатори, които да се справят с консистенцията. Често тези продукти съдържат дори повече калории от високомаслените им варианти.
  • Зърнени закуски: Независимо от разновидността, в която идват и надписите за високо съдържание на витамини, минерали и фибри, почти всички зърнени закуски са силно преработени. Следи за пълнозърнест състав, малко или никакви добавени захари, сол и изкуствени оцветители и подобрители на вкуса. Избери закуска с максимум пет съставки. Опитай мюсли – смесица от овесени ядки, сушени плодове и семена.
  • Пълнозърнест хляб: Благодарение на високото съдържание на консерванти и изкуствени добавки, перфектните филии хляб остават свежи със седмици. При хляба също се получават парадокси като хляб за диабетици с по-високо съдържание на захар, диетичен хляб с повече калории и т.н.
  • Повечето сосове и дресинги, продавани в магазините, имат високо съдържание на сол, захар, стабилизатори, изкуствени оцветители и подобрители на вкуса и т.н. Такъв е и случаят с универсалните подправки. Защо просто не използваш сухи или свежи подправки, студенопресован зехтин и ябълков оцет?

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.