Връзки
Начало

150 г сурови бадеми и какво да правя с тях

Бадемите са едни от най-консумираните ядки в цял свят, изпреварват ги единствено фъстъците. Тези вкусни и богати на витамин Е ядки произхождат от Югозападна Азия и средиземноморските части на Южна Европа и Северна Африка. Бадемът е едно от най-ранно култивираните дървета, което вероятно се дължи на красивите му цветове.

Бадемовите ядки са богат източник на много хранителни вещества. 100 г съдържат 12.2 г фибри, 21.2 г протеини, 264 мг калций, 268 мг магнезий, 705 мг калий, почти 100% от необходимата дневна доза витамин В2 и почти 200% от необходимата дневна доза витамин Е.

Вкусни и полезни, от доста време си мислех, че е време да въведа малко повече ядки в ежедневното си меню. Истината е, че ги обичам много печени със сол, но по-полезният им вариант, сурови, така и не успя да ме грабне.

Реших да опитам с бадемово мляко. Вариантите в магазина не ми харесаха особено, тъй като са не само скъпи, но и с ужасяващо много добавки, които убиват цялата идея да си купиш нещо уж полезно. Ето защо реших да се пробвам и да си направя сама. Резултатът беше феноменален още от първия път. След тази рецепта опитах още няколко варианта, но първият опит със сигурност беше най-лесен и най-добър.

Бадемово мляко

Какво ти е необходимо?

150 г суров бадем
Прясна филтрирана вода
Блендер
Марля
Чист буркан

Начин на приготвяне:
Накисни ядките за 24 часа в студена вода.
Измий добре накиснатите ядки и отцеди водата.
Сложи ядките в блендер и пусни за около 30 секунди, за да се смелят.
Добави 1 л прясна филтрирана вода и пусни блендера на максимална скорост за около 2 минути.
Получената течност прецеди в чист буркан през марля, сгъната на два ката. Изстискай добре всичката течност от бадемовата маса.
Можеш да овкусиш млякото с капка ванилов екстракт. На някои места съветват да добавиш и малко сок от агаве, но мен лично ми харесва свежият ядков вкус без допълнителни екстри.

От остатъчната бадемова маса можеш да приготвиш страхотни солени или сладки мъфини, кекс или да я добавиш към смутита. Аз лично направих първото, като заимствах рецептата от любимия си оризов хляб.

Солени мъфини с бадемово брашно

Необходими продукти:
Остатъчната бадемова маса
2 яйца
2 с. л. лимонов сок
2 с.л. кисело мляко
2 с.л. зехтин
1 ч. л. сода за хляб
Щипка сол
Подправки (домашен червен пипер, черен пипер, кимион на зърна и т.н.)

Начин на приготвяне:
Смеси добре всички съставки в блендер. Печи в намазани формички за мъфини в предварително загрята на 180о С фурна около 30 мин.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.