Връзки
Начало

22 идеи за по-усмихнат и здравословен живот

Навсякъде из Интернет ще намериш информация за по-здравословен начин на живот. Кой не се е консултирал с д-р Google? Проверка на симптоми, статистики и изследвания… Но това не е всичко. Съществува много полезна информация относно това как да бъдем в добро физическо състояние и да се чувстваме щастливи, обръщайки внимание на здравето, храненето и спорта. Тук ти представяме 22-та най-добри и изпитани съвета, на които се натъкнахме в Интернет пространството.

1. Подобри вкуса на водата

Ако мразиш вкуса на чешмяната вода, това вероятно се дължи на съдържанието на хлор в нея. Напълни една кана от чешмата и я остави да постои навън цял ден. Хлорът ще се изпари, а ти ще имаш вкусна вода.

2. Приготви закуската си предходната вечер

Преди да си легнеш смеси малко сурови овесени ядки с прясно или кисело мляко, добави канела, няколко капки ванилия, бучка масло и замразени горски плодове. Остави в хладилника за през нощта и на сутринта ще имаш вкусна закуска, която ще ти осигури необходимите фибри, протеини и антиоксиданти.

3. Стягай се, докато миеш зъбите си

Докато миеш зъбите си сутрин, застани на един крак за една минута. После застани на другия си крак за още една минута, като през това време се опитвай да пазиш равновесие. Това просто упражнение подобрява баланса ти и е най-добрият начин да се предпазиш от травми и падания, когато остарееш.

4. Седни като мъж

99% от пациентите с проблеми в капачките и външната страна на бедрата са жени. Този проблем до голяма степен се дължи на начина, по който седят жените с прибрани крака. Ако промениш позицията си и раздалечиш леко краката, това облекчава напрежението в сухожилията в областта на таза и коленете и смекчава болката.

5. Спри да мислиш за водата

Повечето хора си мислят, че чистата урина е знак за добре хидратиран организъм. Това не е вярно! Пий вода с всяко хранене, когато си жадна, болна или правиш упражнения. Освен в тези случаи, няма абсолютно никаква причина да пиеш вода по часовник.

7. Слагай салатата си в буркан

Ако предпочиташ да приготвиш обяда си за работа от предходния ден или дори няколко дни по-рано, просто използвай стъклен буркан вместо пластмасова кутия. Така салатата ти ще остане прясна и свежа по-дълго време. Смеси в този ред: дресинг, зърна (напр. жито, ечемик, овесени ядки), плътни приготвени зеленчуци (напр. броколи), нарязани зеленчуци (напр. лук или чушка) и листни зеленчуци (напр. маруля, рукула), добави ябълка, сирене или орехи. Опаковай протеините отделно. В офиса просто раздрусай добре буркана и изсипи съдържанието в чиния.

8. Задавай си въпроса „Как се справям“

По няколко пъти на ден се замисляй, от какво имаш нужда и как можеш да разрешиш тази нужда в конкретния момент. Ако се чувстваш отпусната, раздвижи се с бърза разходка. Ако се чувстваш разсеяна, направи си кратка почивка и медитирай. Дори само няколко минути могат да променят усещането ти.

9. Добави движение към ежедневието си

Свържи движението с рутинни неща от деня ти. Например, когато получиш обаждане, изправи се и се разходи докато разговаряш. Освен, че се изправяш на краката си, това прави чудеса с гърба, защото ти напомня, че трябва да стоиш изправена.

10. Постави си знаци, които да ти напомнят да правиш упражнения

Ако предпочиташ да тренираш след работа, сутринта можеш да поставиш обувките си за спорт пред вратата. Така, когато се прибереш, директно можеш да скочиш в тях.

11. Мисли, когато пазаруваш

Сигурно ти се е случвало, когато отидеш на пазар да се залуташ из магазина и да започнеш да добавяш в количката си един куп храни, които са не до там полезни. Когато се чувстваш изкушена в магазина, просто си кажи „Ако не го купя, няма как да го изям!“ Това в повечето случаи вероятно ще те накара да върнеш вредния артикул.

12. Дръж уредите за упражнение там, където можеш да ги виждаш

Остави например постелката ти за йога на земята в хола. Така всеки път, когато седнеш пред телевизора, ще си напомняш да направиш малко упражнения.

13. Запомни, че малко упражнения са по-добре от никакви упражнения

Дори, когато си много изморена, си напомняй фразата „Каквото можеш, когато можеш“. Ако имаш енергия само да направиш една обиколка около блока или няколко коремни преси, това е ок. По-добре да направиш само това, от колкото нищо.

14. Не носи слънчеви очила сутрин

Ярката светлина сутрешно време настройва цикълът ти на сън и будност и ти казва, че вече е време да започнеш с деня си. Това помага особено много, ако имаш проблем с ранното ставане. Слънчевата светлина ще те събуди и зареди.

15. Медитирай в леглото

Винаги,когато имаш проблеми със заспиването вечер, се опитай да се отпуснеш с медитация. Концентрирай се върху отпускането на всеки мускул в тялото, започвайки от пръстите на краката и стигайки чак до главата. Първоначално се фокусирай върху релаксирането на стъпалата, след това върху прасците, коленете, бедрата и т.н. С времето това ще върши работа толкова бързо, че почти няма да има случаи, в които да стигаш до лицето.

16. Очаквай с нетърпение момента, в който ще си легнеш в леглото

Ако обикновено заспиваш късно, превърни момента за лягане в леглото в събитие. Сложи си удобната пижама рано и си помисли, колко страхотно и уютно ще е да се сгушиш между чаршафите. Това ще ти помогне да си легнеш малко по-рано.

17. Вземи си вана преди лягане

Ако искаш да заспиш веднага, просто си направи вана със соли с магнезий. Магнезият ще отпусне мускулите ти и ще намали болката (ако има такава). Дори да правиш този ритуал само 2-3 пъти седмично, това ще ти помогне да спиш значително по-добре.

18. Подготвяй се за срещите ти с лекарите

Ако лекарят ти никога няма време, просто помисли за трите най-неотложни въпроса, които имаш към него, като започнеш от най-важния. Обикновено посещенията при лекарите са кратки, но предварителната подготовка може да оптимизира ползата от тях.

19. Поискай конкретни отговори

Ако лекарят ти дава неясни отговори относно конкретен здравословен проблем, задай въпроса „А Вие какво бихте направили, ако бяхте на мое място?“ Това ще повлияе на емпатията му и ще го накара да се замисли.

20. Хапни точно преди полет

В самолета стой далече от преработени въглехидрати като хляб и паста. Те имат силно дехидратиращо действие, което не помага на обезводняването, което така или иначе се случва по време на полет.

21. Носи си винаги нещо дребно за хапване

Сложи в чантата си пакетче сурови ядки или ябълка. Независимо къде отиваш, това ще ти помогне да се пребориш с глада и неподходящите решения като сандвич или вафла от машината.

22. Превърни жилището си или хотелската стая в спортна зала

Във всеки един свободен момент направи няколко клякания, коремни преси, планк, лицеви опори и т.н. Повтори колкото се може повече серии за 20 мин.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.