Връзки
Начало

Какво е „планк“ и защо това упражнение покори света?

„Планк“ е ефективно упражнение за стягане на фигурата, за което не са необходими никакви уреди и може да се прави в домашни условия и почти навсякъде.

„Планк“ е лесно и ефективно упражнение за стягане на фигурата, за което не са необходими никакви уреди и може да се прави вкъщи и почти навсякъде другаде. При това, то дава отлични резултати за много кратък период.

Какво представлява планкът?

Това, което трябва да направиш, е да заемеш позиция за лицева опора с поставени на земята длани и лакти, сгънати под ъгъл 90°. Упражнението се състои в това да задържиш тялото си в тази позиция продължително време (поне 5 минути).

Ето как планкът действа тялото ти, ако го правиш ежедневно:

1. Стяга корема и седалището

Планкът е перфектно упражнение за корем и дупе. То натоварва всички основни мускулни групи, включително коремните (прав, напречен и външен кос) и седалищните мускули.

Укрепването на всеки един от тези мускули е от голямо значение за фигурата и същевременно увеличава издръжливостта и силата ни като цяло.

Напречният коремен мускул увеличава способността за вдигане на тежки предмети. Правият коремен мускул подобрява спортните постижения, особено такива, свързани със скачане. Това е мускулът, който образува коремните плочки.

Външният кос мускул пък подобрява способността за стабилно странично навеждане и завъртане. Седалищните мускули поддържат гърба и ти дават здраво и добре оформено дупе.

2. Намалява риска от схващане на кръста

Планкът е много добро упражнение за гръб. То заздравява мускулатурата на цялото тяло и особено тази на гърба, без при това да натоварва гръбнака.

Редовното правене на планкове укрепва мускулите и осигурява стабилна опора за целия ти гръб, особено в горната му част. Стегнатите гръбни мускули драстично намалямат риска от схващане на кръста и съпровождащите го остри болки и неподвижност.

3. Забързва метаболизма и води до отслабване

Планковете са прекрасно упражнение за отслабване. Ако ги правиш ежедневно, ще изгориш много повече калории, отколкото с по-традиционни упражнения за стягане на фигурата като коремните преси.

Мускулите, които ще укрепиш с ежедневно правене на планкове, ти гарантират по-голям енергиен разход, дори и при заседнал начин на живот. Това е особено важно, ако голяма част от деня ти минава седнала пред компютъра.

Освен това, ежедневната десетминутна програма упражнения преди или след работа не само ще увеличи метаболитния ритъм, но и ти гарантира, че той ще е висок през цялото денонощие (дори докато спиш).

4. Изправя стойката на тялото

Планковете чувствително подобряват способността ти да стоиш изправена. Мускулите в областта на корема имат огромно влияние върху цялостното състояние на врата, раменете, гърдите и гърба. Укрепването им ще ти помогне да поддържаш правилна стойка през цялото време.

5. Подобрява равновесието

Опитай се да застанеш на един крак, като се задържиш изправена няколко минути! Започваш ли да залиташ още след първите няколко секунди? Може би изглеждаш като пияна, без да си близнала и една глътка алкохол.

Ако наистина е така, това вероятно се дължи на факта, че коремните ти мускули не са достатъчно силни, за да ти помогнат да запазиш равновесие. Подобряването на баланса чрез планкове (особено странични) ще помогне на представянето ти в почти всяка спортна активност.

6. Увеличава гъвкавостта на тялото

Гъвкавостта на тялото е една от ключовите награди, които носи правенето на планкове. Тази форма на упражнения уголемява и разтяга всички задни мускулни групи – рамене, плешки и ключица, както и подколянното сухожилие, свода на стъпалата и пръстите на краката. Ако редуваш стандартни със странични планкове, това ще ти помогне да укрепиш допълнително косите коремни мускули.

7. Стимулира мозъчната дейност

Планковете имат специфичен ефект върху нервите, което ги прави чудесно средство за подобряване на настроението. Как? Ами те разтягат мускулни групи, които допринасят към стреса и напрежението в тялото ни.

Просто помисли за това: седиш на стола у дома или в офиса през целия ден; мускулите на бедрата ти се схващат; краката ти натежават поради факта, че цял ден седиш прегърбена; в раменете ти се натрупва напрежение поради факта, че си била наведена. Това са фактори, които допринасят за натрупването на стрес върху мускулите и нервите.

Добрата новина е, че планковете не само успокояват мозъка ти, но те помагат и при лечение на тревожност и симптоми на депресия. Естествено, можеш да наблюдаваш невероятния ефект единствено и само ако ги добавиш към ежедневната си програма.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.