Продължаваме с екзотичните вкусове. Днешната рецепта е типична за районите на Северна Африка. Тя е страшно бърза и лесна. Активното подготвяне е не повече от 10 минути, а до момента, в който можеш да си хапнеш минават само 30 мин. Типично пролетен вкус с ориенталски нокти подходящ за съботен обяд със семейството. Калориите са малко повече (около 600 на порция), но пък е ястие, което ще те засити за по-дълго време.
Необходими продукти:
2 агнешки котлета (около 300 грама месо)
1-2 ч. л. хариса (за предпочитане домашна)
1 с. л. зехтин
шепа ядки и сушени плодове на вкус
85 г кускус
400 г сварен нахут
100 мл домашен бульон
Шепа свежи листа от мента или джоджен
Начин на приготвяне:
Намажи добре агнешкото с половината от харисата. Загрей зехтина в тиган и запечи в него месото за около 3-4 минути от всяка страна (средно изпечено). Ако искаш да е добре препечено, го остави малко по-дълго.
Когато месото е готово, го махни от тигана. Сложи в мазнината останалата хариса, микса от ядки и сушени плодове, нахута и кускуса. Разбъркай добре. Махни тигана от огъня и добави горещия бульона като разбъркаш добре. Върни агнешкото обратно в тигана, покрий плътно с капак или с алуминиево фолио за около 10 минути или докато кускусът е поел цялата течност.
Раздели хубаво кускуса с вилица, добави сол на вкус и сервирай ястието обилно поръсено с листата от мента или джоджен.
You must be logged in to post a comment Login