Връзки
Начало

Лесна рецепта за ориз с месо и зеленчуци

Винаги, когато сготвя някоя вкусна, свежа и здравословна рецепта, с удоволствие сядам да я споделя в Евита. Днес заложих на нещо класическо, лесно и както обичам – с лек екзотичен вид. В крайна сметка никога няма да сгрешиш с добре приготвен ориз със зеленчуци. Този път рецептата включва и месо, но изборът е твой. Аз избрах телешко.

Необходими продукти

За соса:
4 – 5 с. л. соев сос (с ниско съдържание на сол)
4 – 5 с. л. уорчестър сос
4 – 5 с. л. пилешки бульон
4 – 5 с. л. шери
½ ч. л. мед

Месо и зеленчуци:
3 пера зелен лук (нарязани на ситно)
3 скилидки чесън (смачкани)
1 с. л. свеж джинджифил (настърган)
2 ч. л. сусамово олио
2 ч. л. зехтин
500 г телешко месо (нарязано на тънки ивички)
200 г грах в шушулки
3 с. л. вода
2 моркова (нарязани на ивички)
1 червена чушка (нарязана на ивички)
2 големи яйца (леко разбити)
2 ч. ч. сварен ориз (може и кафяв за по-здравословен вариант)
½ ч. ч. замразен грах
1 ½ ч. ч. кълнове

Начин на приготвяне

Сос
Просто смеси добре всички продукти в купичка.

Телешко и зеленчуци
Смеси белите части на лука, чесъна, джинджифила и сусамовото олио в купа.

Подправи телешкото със сол и черен пипер и го запечи леко в тиган с малко зехтин за около 2 минути. Извади телешкото и го остави настрани.

Добави още малко зехтин в тигана. Задуши шушулките грах с малко вода под похлупак за около 2 минути, след което махни капака, за да се изпари водата. Добави морковите и чушката и запържи за около 3 – 4 минути. Важно е да останат хрупкави. Добави чесновата паста и готви около 30 секунди.

Добави яйцата внимателно като не спираш да бъркаш за около 20 сек. Върни телешкото, сложи ориза, граха и соса. Разбърквай непрекъснато докато ориза се сгорещи около 2 минути.

Махни от котлона, добави кълновете и зелените части на лука.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Храни & Рецепти