Връзки
Начало

5 вкусни есенни супи за тънка талия

Ако трябва да определя в какво есента е „най“ спрямо другите сезони, бих казала, че тя е най-уютният сезон. Що се отнася до храната пък, супите със сигурност са най-уютното нещо за хапване в прохладните есенни дни. Изобилието от сезонни зеленчуци ни позволява да се заиграем с есенните цветове и вкусове.

Ароматна зелева супа

Здравословна зелева супа - вкусна есенна рецепта

Необходими продукти:

  • 1 малка зелка
  • 4 скилидки чесън
  • 2 глави лук
  • 2 картофа
  • 2 домата
  • 1 праз
  • 1 люта чушка
  • 1 голям морков
  • 1 ½ см корен от джинджифил
  • 3 дафинови листа
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 1 ч. л. кимион
  • 8 чаши вода
  • Сол
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Изчисти и нарежи на ситно всички зеленчуци. В тенджера загрей малко зехтин. Задуши лука, чесъна, джинджифила, праза, лютата чушка и моркова.

Когато зеленчуците поомекнат, добави водата и изчакай да заври. Прибави зелето, картофите, дафиновите листа и черния пипер. Остави да ври на слаб огън около 45 мин.

Накрая, добави доматите и солта и остави да ври още 15 – 20 мин.

Крем супа с пащърнак и круша

Здравословна супа с пащърнак и круша - вкусна есенна рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг пащърнак
  • 2 круши
  • 1 глава лук
  • 2 ½ ч. ч. мляко
  • 2 ч. ч. вода
  • 1 ч. ч. балсамов оцет
  • Черен пипер
  • Сол
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Изчисти и нарежи зеленчуците на дребно. Изчисти крушите и ги разрежи на осем полумесеца. Задуши пащърнака, крушите и лука в малко зехтин, с малко сол и черен пипер, докато започнат да омекват добре. Разбърквай непрекъснато, за да не загорят.

В малък тиган сложи оцета и го остави да се редуцира за около 10 – 14 мин. Трябва да достигне приблизително ¼ от първоначалното си количество.

Добави млякото и водата към зеленчуците и пасирай до образуването на гладка смес. Сервирай супата, като поръсиш с капки от балсамовия сироп.

Супа с черен боб

Чорба от черен боб - вкусна есенна рецепта

Необходими продукти:

  • ½ кг черен боб
  • 2 глави лук
  • 1 червена чушка
  • 2 стръка целина
  • 1 люта чушка
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с. л. кимион
  • 4 ч. ч. вода
  • 2 ч. ч. кафе (еспресо или шварц)
  • 1 дафинов лист
  • Сол
  • Зехтин
  • Свеж кориандър
  • 6 с. л. кисело мляко

Начин на приготвяне:

Измий добре боба и го остави да кисне за една нощ в студена вода. Почисти и нарежи зеленчуците на ситно. В тенджера за супа задуши лука, червената и лютата чушка, целината и чесъна. Добави кимиона и го запържи за около минута.

Измий боба и го добави към зеленчуците. Прибави водата, кафето и дафиновия лист. Остави да заври, като разбъркваш периодично. Ако в тенджерата се е събрала пяна, я махни с помощта на лъжица. Остави боба да къкри на слаб огън, докато се свари изцяло.

Отдели половината супа и я пасирай. Смеси я обратно с другата част. Сервирай, поръсена с кориандър и лъжица кисело мляко.

Крем супа от броколи

Крем супа от броколи - здравословна рецепта

Необходими продукти:

  • ½ глава лук
  • 1 стрък целина
  • 2 скилидки чесън
  • 8 ч. ч. броколи
  • 6 ч. ч. вода
  • Сол
  • Черен пипер
  • Мащерка или магданоз
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Почисти и нарежи на ситно зеленчуците. Задуши лука и целината в малко зехтин за около 5 мин. Добави чесъна и мащерката (или магданоза) за около 10 сек. Добави броколито и водата и остави да заври. Намали на бавен огън и остави да ври, докато зеленчуците омекнат добре. Подправи със сол и черен пипер.

Крем супа от ябълки и тиква

Крем супа от ябълки и тиква - здравословна есенна рецепта

Необходими продукти:

  • 6 ч. ч. тиква
  • 4 ч. ч. вода
  • 2 глави лук
  • 2 моркова
  • 2 ябълки
  • 4 скилидки чесън
  • ½ ч. ч. кокосово мляко
  • ½ ч. л. мащерка
  • ½ ч. л. градински чай
  • 1 с. л. червен пипер
  • ½ ч. л. кимион
  • ½ ч. л. лют червен пипер
  • ½ ч. л. канела
  • Сол
  • Черен пипер
  • Зехтин

Начин на приготвяне:

Почисти и нарежи на дребно зеленчуците и плодовете. В тенджера задуши лука, моркова, чесъна, докато омекнат. Добави тиквата, ябълката и водата и остави да заври. Добави подправките и остави зеленчуците на слаб огън, докато се сварят напълно.

Когато зеленчуците са меки, свали супата от котлона и пасирай. Добави кокосовото мляко и разбъркай добре. Ако е необходимо, добави още сол и черен пипер.
Сервирай супата, поръсена с щипка канела.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.