Връзки
Начало

5 вкусни есенни супи за тънка талия

Ако трябва да определя в какво есента е „най“ спрямо другите сезони, бих казала, че тя е най-уютният сезон. Що се отнася до храната пък, супите със сигурност са най-уютното нещо за хапване в прохладните есенни дни. Изобилието от сезонни зеленчуци ни позволява да се заиграем с есенните цветове и вкусове.

Ароматна зелева супа

5-vkusni-esenni-supi-za-tanka-taliya-1
Необходими продукти:
1 малка зелка
4 скилидки чесън
2 глави лук
2 картофа
2 домата
1 праз
1 люта чушка
1 голям морков
1 ½ см корен от джинджифил
3 дафинови листа
1 ч. л. черен пипер на зърна
1 ч. л. кимион
8 чаши вода
Сол
Зехтин
Начин на приготвяне:
Изчисти и нарежи на ситно всички зеленчуци. В тенджера загрей малко зехтин. Задуши лука, чесъна, джинджифила, праза, лютата чушка и моркова. Когато зеленчуците поомекнат, добави водата и изчакай да заври. Прибави зелето, картофите, дафиновите листа и черния пипер. Остави да ври на слаб огън около 45 мин. Добави доматите и солта и остави да ври още 15 – 20 мин.

Крем супа с пащърнак и круша

5-vkusni-esenni-supi-za-tanka-taliya-2
Необходими продукти:
1 кг пащърнак
2 круши
1 глава лук
2 ½ ч. ч. мляко
2 ч. ч. вода
1 ч. ч. балсамов оцет
Черен пипер
Сол
Зехтин
Начин на приготвяне:
Изчисти и нарежи зеленчуците на дребно. Изчисти крушите и ги разрежи на осем полумесеца. Задуши пащърнака, крушите и лука в малко зехтин, с малко сол и черен пипер, докато започнат да омекват добре. Разбърквай непрекъснато, за да не загорят.
В малък тиган сложи оцета и го остави да се редуцира за около 10 – 14 мин. Трябва да достигне приблизително ¼ от първоначалното си количество.
Добави млякото и водата към зеленчуците и пасирай до образуването на гладка смес. Сервирай супата, като поръсиш с капки от балсамовия сироп.

Супа с черен боб

5-vkusni-esenni-supi-za-tanka-taliya-3
Необходими продукти:
½ кг черен боб
2 глави лук
1 червена чушка
2 стръка целина
1 люта чушка
3 скилидки чесън
1 с. л. кимион
4 ч. ч. вода
2 ч. ч. кафе (еспресо или шварц)
1 дафинов лист
Сол
Зехтин
Свеж кориандър
6 с. л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Измий добре боба и го остави да кисне за една нощ в студена вода. Почисти и нарежи зеленчуците на ситно. В тенджера за супа задуши лука, червената и лютата чушка, целината и чесъна. Добави кимиона и го запържи за около минута. Измий боба и го добави към зеленчуците. Прибави водата, кафето и дафиновия лист. Остави да заври, като разбъркваш периодично. Ако в тенджерата се е събрала пяна, я махни с помощта на лъжица. Остави боба да къкри на слаб огън, докато се свари изцяло.
Отдели половината супа и я пасирай. Смеси я обратно с другата част. Сервирай, поръсена с кориандър и лъжица кисело мляко.

Крем супа от броколи

5-vkusni-esenni-supi-za-tanka-taliya-4
Необходими продукти:
½ глава лук
1 стрък целина
2 скилидки чесън
8 ч. ч. броколи
6 ч. ч. вода
Сол
Черен пипер
Мащерка или магданоз
Зехтин
Начин на приготвяне:
Почисти и нарежи на ситно зеленчуците. Задуши лука и целината в малко зехтин за около 5 мин. Добави чесъна и мащерката (или магданоза) за около 10 сек. Добави броколито и водата и остави да заври. Намали на бавен огън и остави да ври, докато зеленчуците омекнат добре. Подправи със сол и черен пипер.

Крем супа от ябълки и тиква

5-vkusni-esenni-supi-za-tanka-taliya-5
Необходими продукти:
6 ч. ч. тиква
4 ч. ч. вода
2 глави лук
2 моркова
2 ябълки
4 скилидки чесън
½ ч. ч. кокосово мляко
½ ч. л. мащерка
½ ч. л. градински чай
1 с. л. червен пипер
½ ч. л. кимион
½ ч. л. лют червен пипер
½ ч. л. канела
Сол
Черен пипер
Зехтин
Начин на приготвяне:
Почисти и нарежи на дребно зеленчуците и плодовете. В тенджера задуши лука, моркова, чесъна, докато омекнат. Добави тиквата, ябълката и водата и остави да заври. Добави подправките и остави зеленчуците на слаб огън, докато се сварят напълно.
Когато зеленчуците са меки, свали супата от котлона и пасирай. Добави кокосовото мляко и разбъркай добре. Ако е необходимо, добави още сол и черен пипер.
Сервирай супата, поръсена с щипка канела.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Храни & Рецепти