Ако трябва да определя в какво есента е „най“ спрямо другите сезони, бих казала, че тя е най-уютният сезон. Що се отнася до храната пък, супите със сигурност са най-уютното нещо за хапване в прохладните есенни дни. Изобилието от сезонни зеленчуци ни позволява да се заиграем с есенните цветове и вкусове.
Ароматна зелева супа

Необходими продукти:
- 1 малка зелка
- 4 скилидки чесън
- 2 глави лук
- 2 картофа
- 2 домата
- 1 праз
- 1 люта чушка
- 1 голям морков
- 1 ½ см корен от джинджифил
- 3 дафинови листа
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 1 ч. л. кимион
- 8 чаши вода
- Сол
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Изчисти и нарежи на ситно всички зеленчуци. В тенджера загрей малко зехтин. Задуши лука, чесъна, джинджифила, праза, лютата чушка и моркова.
Когато зеленчуците поомекнат, добави водата и изчакай да заври. Прибави зелето, картофите, дафиновите листа и черния пипер. Остави да ври на слаб огън около 45 мин.
Накрая, добави доматите и солта и остави да ври още 15 – 20 мин.
Крем супа с пащърнак и круша

Необходими продукти:
- 1 кг пащърнак
- 2 круши
- 1 глава лук
- 2 ½ ч. ч. мляко
- 2 ч. ч. вода
- 1 ч. ч. балсамов оцет
- Черен пипер
- Сол
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Изчисти и нарежи зеленчуците на дребно. Изчисти крушите и ги разрежи на осем полумесеца. Задуши пащърнака, крушите и лука в малко зехтин, с малко сол и черен пипер, докато започнат да омекват добре. Разбърквай непрекъснато, за да не загорят.
В малък тиган сложи оцета и го остави да се редуцира за около 10 – 14 мин. Трябва да достигне приблизително ¼ от първоначалното си количество.
Добави млякото и водата към зеленчуците и пасирай до образуването на гладка смес. Сервирай супата, като поръсиш с капки от балсамовия сироп.
Супа с черен боб

Необходими продукти:
- ½ кг черен боб
- 2 глави лук
- 1 червена чушка
- 2 стръка целина
- 1 люта чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 с. л. кимион
- 4 ч. ч. вода
- 2 ч. ч. кафе (еспресо или шварц)
- 1 дафинов лист
- Сол
- Зехтин
- Свеж кориандър
- 6 с. л. кисело мляко
Начин на приготвяне:
Измий добре боба и го остави да кисне за една нощ в студена вода. Почисти и нарежи зеленчуците на ситно. В тенджера за супа задуши лука, червената и лютата чушка, целината и чесъна. Добави кимиона и го запържи за около минута.
Измий боба и го добави към зеленчуците. Прибави водата, кафето и дафиновия лист. Остави да заври, като разбъркваш периодично. Ако в тенджерата се е събрала пяна, я махни с помощта на лъжица. Остави боба да къкри на слаб огън, докато се свари изцяло.
Отдели половината супа и я пасирай. Смеси я обратно с другата част. Сервирай, поръсена с кориандър и лъжица кисело мляко.
Крем супа от броколи

Необходими продукти:
- ½ глава лук
- 1 стрък целина
- 2 скилидки чесън
- 8 ч. ч. броколи
- 6 ч. ч. вода
- Сол
- Черен пипер
- Мащерка или магданоз
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Почисти и нарежи на ситно зеленчуците. Задуши лука и целината в малко зехтин за около 5 мин. Добави чесъна и мащерката (или магданоза) за около 10 сек. Добави броколито и водата и остави да заври. Намали на бавен огън и остави да ври, докато зеленчуците омекнат добре. Подправи със сол и черен пипер.
Крем супа от ябълки и тиква

Необходими продукти:
- 6 ч. ч. тиква
- 4 ч. ч. вода
- 2 глави лук
- 2 моркова
- 2 ябълки
- 4 скилидки чесън
- ½ ч. ч. кокосово мляко
- ½ ч. л. мащерка
- ½ ч. л. градински чай
- 1 с. л. червен пипер
- ½ ч. л. кимион
- ½ ч. л. лют червен пипер
- ½ ч. л. канела
- Сол
- Черен пипер
- Зехтин
Начин на приготвяне:
Почисти и нарежи на дребно зеленчуците и плодовете. В тенджера задуши лука, моркова, чесъна, докато омекнат. Добави тиквата, ябълката и водата и остави да заври. Добави подправките и остави зеленчуците на слаб огън, докато се сварят напълно.
Когато зеленчуците са меки, свали супата от котлона и пасирай. Добави кокосовото мляко и разбъркай добре. Ако е необходимо, добави още сол и черен пипер.
Сервирай супата, поръсена с щипка канела.