1 октомври е световният ден на вегетарианството. Този празник започва да се чества за първи път през 1977 г. по предложение на Северноамериканското вегетарианско общество, а през 1978 г. е приет и от Международния съюз на вегетарианците. Всъщност целият месец октомври се счита за месец на вегетарианството, през който текат различни инициативи за информиране и промотиране на вегетарианството и защитата на животните. Месецът на вегетарианството завършва на 1 ноември със Световния ден на веганството.
Дори и да не си веган или вегетарианец, със сигурност е полезно да си направиш почивка от месото. Какъв по-хубав повод от този празник? Така не само ще пречистиш организма си, но и със сигурност ще зарадваш своите приятели вегетарианци.
Както знаеш, в Евита обичаме да празнуваме. Обичаме и да си похапваме вкусотии, които сме приготвили сами, но без да се застояваме прекалено дълго в кухнята. Събрахме най-любимите вегетариански ястия на част от екипа ни и се получи един страхотен микс от традиционни и не дотам вегетариански вкусотии. Естествено помолихме участниците да дават своите предложения, като се съобразят със сезона.
Пататник на фурна
Необходими продукти:
1 кг картофи
1 глава лук
150 г сирене
2 яйца
70 мл зехтин
Джоджен, сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържи картофите, лука и сиренето. Смеси всички съставки добре в дълбока купа. Изсипи ги в предварително намазана със зехтин тава. Печи в предварително загрята на 200о С фурна до готовност.
Постни пълнени чушки
Необходими продукти:
10 бр. чушки
1 ч. ч. ориз
3 стръка праз
5 скилидки чесън
½ ч. ч. смлени орехи
2 моркова
Черен пипер, сол, джоджен
Зехтин
Начин на приготвяне:
Почисти и нарежи на дребно праза, морковите и чесъна. Задуши ги в малко зехтин. Добави измития и почистен ориз и го запържи леко заедно със зеленчуците. Сложи 1 ½ ч. ч. гореща вода, сол и черен пипер. Остави ориза да поеме водата на бавен огън и под похлупак. Махни от огъня и добави почистените и счукани орехи и джоджена. Разбъркай добре.
Изчисти чушките като махнеш дръжките и семките. С помощта на лъжица напълни чушките с ориза. Нареди чушките плътно в намазана със зехтин тава. Добави вода, така че в тавата да има около 1 пръст. Печи в предварително загрята на 180о С фурна за около 90 минути. През първия час покрий тавата с алуминиево фолио, след което го махни за 30 минути, за да могат чушките да се запекат добре.
Боб чорба с гъби
Необходими продукти:
1 ч. ч. зрял боб
½ кг гъби (печурки или манатарки)
1 глава лук
1 морков
1 червена чушка
3 скилидки чесън
2 домата от консерва
Зехтин
Сол, червен пипер, джоджен и мащерка
Начин на приготвяне:
Измий добре боба, полей го със студена вода и го остави да кисне между 12 и 24 часа.
Измий го отново добре и го свари в дълбока тенджера на тих огън за около един час. Отцеди водата.
Почисти и нарежи лука, моркова, чушката и чесъна. Задуши ги в дълбока тенджера. Добави червения пипер и го остави да се запържи със зеленчуците за около минута. Изсипи полусварения боб и почистените и нарязани гъби при задушените зеленчуци. Добави достатъчно студена вода, за да се получи супа. Остави да заври и намали на слаб огън докато бобът е напълно готов. Настържи доматите в супата, добави подправките и остави още 10 – 15 минути на огъня.
Чили с тиква
Необходими продукти:
1 глава лук
4 скилидки чесън
1 люта чушка
1 зелена чушка
150 г тиква
400 г домати от консерва
200 г леща
100 г ечемик
60 г булгур
1 ч. л. доматено пюре
Зехтин
1 ч. л. настърган пресен джинджифил
1 ч. л. лют червен пипер
1 ч. л. кимион
Сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
В дълбока тенджера задуши лука и чесъна в малко зехтин. Добави джинджифила, червения пипер и кимиона и остави да се запържат за около минута. Прибави чушките, почистената и нарязана на кубчета тиква, доматите и доматеното пюре. Налей 4 ч. ч. вода и остави да заври. Добави лещата, булгура и ечемика и разбъркай добре. Намали на слаб огън, добави сол на вкус и остави на огъня до пълна готовност на всички съставки. Ако е необходимо, по време на готвене добави малко гореща вода. Сервирай чилито с няколко капки зехтин.
You must be logged in to post a comment Login