В края на почивните дни нещо хрупкаво за хапване звучи просто чудесно. В Евита вчера цял ден изпитвахме желание да си хапнем чипс, но в момента, в който погледнеш торбичката и обърнеш внимание на количеството сол, мазнини и подобрители на вкуса… ами някак си се отказваш. Поради тази причина решихме да отидем до магазина и да си вземем няколко различни зеленчука, с които да се опитаме да си направим здравословен и нискокалоричен домашен чипс.
Принципът на приготвяне на зеленчуков чипс е един и същ за различните зеленчуци. Единственото, което променяхме, са градусите на фурната и времето за печене.
Как се прави зеленчуков чипс?
Нарежи зеленчуците на колкото е възможно по-тънки колелца. Сложи в купа и смеси добре с избраните подправки. Нареди зеленчуците на един ред върху хартия за печене (предварително изсушени). Печи в загрята фурна, като обръщаш колелцата често. Намали градусите на фурната и остави зеленчуците, докато започнат да стават златисти и хрупкави. След като ги извадиш, ги остави да изстинат върху хартия за печене.
Във всяка рецепта ще откриеш конкретното време за печене и градусите.
Запретнахме ръкави, подбрахме любимите си подправки и ето какво си направихме.
Чипс от тиквички
Необходими продукти:
2 кг тиквички
1 с. л. зехтин
Сол и чесън на прах
Печене:
25 минути на 200о С
10–15 минути на 150о С
Чипс от цвекло
Необходими продукти:
3 средно големи глави цвекло
1 ½ с. л. кокосово масло
Сол
Печене:
10–15 минути на 200о С
10–15 минути на 170о С
Чипс от сладък картоф
Необходими продукти:
½ кг сладки картофи
1 с. л. зехтин
Кимион, захар, сол и лют червен пипер
Печене:
7–10 минути на 200о С
7–10 минути на 180о С
Чипс от моркови
Необходими продукти:
4 моркова
2 с. л. зехтин
Сол и черен пипер
Печене:
6–8 минути на 200о С
6–8 минути на 175о С
Чипс от краставици
Необходими продукти:
2 големи краставици
Сол и червен пипер
1 с. л. зехтин
Печене:
25 минути на 200о С
60 минути на 170о С
You must be logged in to post a comment Login