Много хора са съгласни, че е важно да се яде здравословно. За съжаление, опитът показва, че често това е наистина трудна задача. Постоянното движение, липсата на време, високите цени на продуктите са основните извинения, които чуваме. Много рядко в заведенията, които посещаваме за обяд, можем да намерим нискокалорични, здравословни и същевременно вкусни предложения. Предлагаме ти седем интересни и лесни за приготвяне храни, които можеш да носиш навсякъде със себе си.
Сурови бонбони
Съдържание:
1 ½ ч. ч. изчистени орехи
1 ч. л. екстракт от ванилия
¼ ч. ч. какао
10 почистени от костилките фурми
Приготвяне:
Смели орехите. Към тях в блендер добави ванилията, какаото и фурмите и пасирай до образуването на подобна на тесто смес. Оформи малки топки. Съхранявай в хладилник.
Черен шоколад
Черният шоколад е страхотна идея за зареждане с енергия по всяко време на деня. Опитай шоколад със съдържание на какао от 80 % или повече и с ниско съдържание на захар. Всъщност черният шоколад е не само вкусен, но и много полезен. Не случайно много експерти го определят като суперхрана.
Лесни сладки с три съставки
Тази рецепта намира чудесно и вкусно приложение на презрелите банани, които имаш останали вкъщи.
Съдържание:
2 презрели банана
1 ч. ч. овесени ядки
½ ч. ч. шоколадови парченца (по желание можеш да замениш шоколада с малко захар и щипка ванилия)
Приготвяне:
Обели бананите и ги постави в дълбока купа. Намачкай добре с вилица. Смеси с овесените ядки и шоколадовите парченца и разбъркай добре. Оформи плоски бисквити, нареди ги върху хартия за печене и печи около 12-15 минути в предварително загрята на 180о фурна. Остави да изстинат.
Микс от ядки и плодове
В магазините се предлагат различни видове миксове от ядки и плодове. За да си гарантираш, че са пресни, една добра идея е да купиш отделно ядките в насипно състояние и да приготвиш сама своя микс.
Съдържание:
½ ч .ч. бадеми
½ ч. ч. годжи бери
½ ч. ч. какаови зърна
½ ч. ч. кашу
½ ч. ч. сушени червени боровинки
1 с. л. разтопено кокосово масло
Щипка сол
Приготвяне:
Смеси всички продукти в голяма купа. Съхранявай в добре затворена кутия или плик.
Мюсли
Както и в горното предложение, домашното мюсли ти дава шанс за много по-свежа закуска без излишни консерванти и подобрители на вкуса.
Съдържание:
2 ч. ч. овесени ядки
½ ч. ч. белени слънчогледови или тиквени семки
½ ч. ч. начупени сурови ядки (бадеми, орехи и др.)
2 с. л. кленов сироп (може да се замени с разтопен мед, агаве или друг подсладител)
1 с. л. разтопено кокосово масло
Сол на вкус
Приготвяне:
Смеси добре всички съставки в голяма купа. Разпредели равномерно върху хартия за печене. Печи в предварително загрята на 150о фурна за около 10 минути. Разбъркай и печи още 5 минути. След като изстине, можеш да съхраняваш своето домашно мюсли в затваряща се кутия или плик.
Печен нахут
Съдържание:
1 буркан/консерва нахут
2 с. л. студено пресован зехтин
1 с. л. смлян кимион
1 ч. л. черен пипер
Сол на вкус
Приготвяне:
Изцеди и измий нахута. Разстели върху кухненска хартия, попий водата и остави зрънцата да изсъхнат добре. Смеси всички съставки и разбъркай добре. Разпредели на един слой върху хартия за печене. Печи около 45 минути в предварително загрята на 180о фурна, като разбъркваш периодично. Консумирай след охлаждане.
You must be logged in to post a comment Login