Връзки
Начало

8-ми март е празник за всички момичета от 1 до 101 години!

Мили дами, бъдете силни, свободни, щастливи и обичани!

Тези дни имаше много коментари из любимия клюкарник Facebook относно това как 8-ми март е ден на майката и всички млади момичета, които все още не са раждали, могат да си празнуват 1 юни. Всъщност днешният ден е ден на жената, без значение дали тя е раждала или не.

Всеки, запознат поне малко с историята, би трябвало да е наясно с това. Това е ден, в който се отбелязва движението за правата на жените. Тази година той е под надслов #BeBoldForChange и призовава хората да се борят за един по-добре функциониращ свят на равенство.

Напълно нормално е да се сетиш за най-близките си жени. Ден, в който да почетеш мама, жена си, дъщеря си, сестра си, приятелките си. И това е страхотно. Но нека не забравяме, че този ден съществува заради стотиците хиляди жени, които са се борили и се борят да бъдат чути, видени и приети като равни. За онези, които са изисквали и изискват да получават същото отношение и права в социален и политически план като мъжете.

8-ми март е празник за всички жени, без значение от тяхната възраст. Днес е празник и за всички момиченца, които ще имат шанса да израснат в едно стремящо се към равноправие общество. Това е празник и за онези, които няма да имат този късмет и ще продължават да бъдат потъпквани, унижавани и насилвани физически и духовно, без значение дали са на 1 или на 101 години.

Не е нужно да си раждал, за да празнуваш този ден. Много суфражетки са отдавали целия си живот за борбата за правото на глас, без да създадат семейство. Не е нужно да си на 18, за да празнуваш този ден. Малала Юсафзаи е на 17 години, когато получава Нобелова награда за мир.

Кой, дали и как ще празнува е въпрос на личен избор. Кой, кого и как ще почетеш, също. Но омразата и желанието за лишаване от правото на избор е именно това, срещу което са се борили великите жени в историята и заради които такъв ден изобщо съществува.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.