Връзки
Начало

Тази пролет бъди внимателна към хората с психични проблеми

Днес точно в 12:29 ч. с приятно слънчево време, в северното полукълбо настъпи астрономическата пролет. За любителите на зимните спортове по планините все още се намира достатъчно сняг. Любителите на топлите сезони пък, вече замечтано поглеждат към морския бряг. Реалистите подготвят спортния екип и както всяка година започват да се вкарват във форма.

Пролетта е време за мечти, любов и усмивки за повечето хора. Тя обаче е и един доста рисков сезон за една немалка част от обществото. През пролетта при много хора се наблюдава влошаване на симптомите при наличие на психично разстройство. Факт, който ми се струваше нелогичен още по време на следването ми университета. В крайна сметка, когато слънцето изгрее и времето се стопли, изглежда много по-логично да започнеш да се чувстваш по-добре.

Всъщност през преходните сезони, както във физически, така и в психически план, сме далеч от перфектно състояние. Скоро всички ще започнат да говорят за пролетната умора, за алергиите, дори за състоянието на ноктите и косата.

Различни физически, психологични и социални фактори влияят върху начина, по който се чувстваме. Според професор Джон Шарп от университета в Харвард повечето хора чувстват повече енергия и оптимизъм през пролетта, но и повече безпокойство и безсъние.

Повечето от нас имат нуждата да изкарват повече време навън, да се срещат с приятели, да се чувстват щастливи, когато времето се стопли. По-дългия ден и повечето слънчева светлина означава увеличение в нивата на серотонин и допамин в мозъка.

За хората с хронична депресия пролетта има обратния ефект. Позитивизмът на техните близки ги кара да се стремят към подобни усещания, но противно на тяхното желание, те се чувстват още по-зле.

Тази пролет се опитай да намериш време за близките и приятелите си, които не са в толкова прекрасно емоционално състояние, колкото си ти. Прояви емпатия, опитай се да ги разбереш, но без да ги притискаш. Дори да не го показват, те ще оценят твоя жест.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.