Връзки
Начало

Синхронизира ли се цикъла ти с този на приятелките ти?

Менструалният синхрон, ефектът на МакКлинток или още по-забавното – синдромът на френския бордей е синхронизирането на месечния цикъл между жени, които живеят, работят или прекарват голяма част от ежедневието си заедно.

Всъщност често се случва с колежката, която седи до теб в офиса, да ви дойде по едно и също време, нали? Или със съквартирантката в университета да се окаже, че сте в цикъл в един и същ момент от месеца?

Какво е менструалният синхрон?

Много от нас са имали усещането, че цикълът им се измества с по няколко дни, докато в един момент не се уеднакви с този на съквартирантките. Психологът Марта МакКлинток не остава по-назад.

През 1971 г. тя провежда изследване със 135 възпитанички на Уелсли Колидж, в което проследява месечните им цикли. Резултатите показват, че месечният цикъл на момичетата, живеещи в едно общежитие, наистина се синхронизира.

Според поддръжниците на този феномен, той се дължи на излъчването на феромони по време на овулация. Те се долавят несъзнателно и провокират тази синхронизация.

Синхронизира ли се наистина месечния цикъл?

След изследването на МакКлинток се провеждат различни изследвания, които целят да възпроизведат нейните резултати, но напразно. Оказва се, че в труда й има няколко сериозни методологични проблема.

Така например, изследване проведено сред голям брой лесбийки, живеещи с партньорките си сочи, че няма синхронизация при техните цикли.

Защо все пак вярваме, че менструалният синхрон съществува?

Няма достатъчно убедителни резултати на базата на които може да се заключи, че менструалният синхрон съществува като биологичен феномен. Това казва науката. Но какво от това? Оказва се, че 80% от жените вярват, че подобна синхронизация наистина съществува. Тоест шансът да попадаш в тази извадка е наистина голям.

И още нещо любопитно, за 70% от дамите, това е приятен феномен. Какво по-хубаво от това да споделяш всичко с приятелките си… включително и цикъла?

За да си обясним защо доста често месечните посетители наистина идват по същото време, трябва да се обърнем към статистиката.

При повечето жени времето от единия до следващия цикъл е средно 28 дни. Това означава, че максималното разминаване между циклите на две дами е 14 дни (разминават се напълно), а минималното – 0 дни (изцяло съвпадат). Това означава, че статистически средното разминаване в цикъла между две произволни жени би бил 7 дни (14/2).

В линията на тази логика, разминаване от 5 дни (колкото е било и в резултатите на МакКлинток) би могло да се дължи на случайно отклонение. А 5 дни си е доста близо като имаш предвид, че говорим за начало на цикъла.

Ако все пак това обяснение не те задоволява, нищо не пречи да проведеш малко извън лабораторни изследвания по темата.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.