Връзки
Начало

Чай и йога: страхотен метод за отпускане след работа

И тази есен дойде време да преместим часа на часовниците си. Както винаги, това ще доведе до смущения в биологичните ни часовници. В нощта на събота срещу неделя ще спечелим един час повече за сън или забавления, но за огромно съжаление, ще започне да се стъмва значително по-рано. Всичко това за голяма част от нас означава стрес и повече умора. С момичетата в Евита си дадохме сметка, че всеки път, когато се налага да сменяме часа, са ни нужни поне две седмици, за да влезем в ритъм.

Стресът за организма от смяната на часовете за работа, липсата на пълноценна почивка, както и недостигът на слънчева светлина увеличават усещането за отпадналост. Вероятно е да се чувстваш по-напрегната и независимо от умората да не можеш да се отпуснеш.

За да не се сблъскаме и тази година с това неприятно усещане, решихме да се подготвим с този 7-дневен релаксиращ режим с йога и чай. Необходими са ти само 10-15 минути у дома след работа, за да почувстваш невероятния отпускащ ефект на метода.

Релаксиращ чай

След като се прибереш и вземеш вечерния си душ, си направи чаша ароматен чай. Страхотен отпускащ ефект имат билки като мащерката, маточината и лимонената трева. Те имат и страхотен цитрусов аромат. Дилянката, по-позната като Валериана, е абсолютната кралица на натуралния релакс, но вкусът й е малко специфичен, поради което се препоръчва в микс с други билки.

Други растения, на които залагат билкарите, са хибискусът, глогът, хмелът, лавандулата, звъниката, босилекът и игликата.

Йога

С този 10-минутен йога план ще се почувстваш просто чудесно. След забързаното ежедневие, регулирането на дишането и лекото разтягане буквално ще те съживят. След като си взела душ, скочила си в удобните домашни дрехи и си изпила чаша топъл релаксиращ чай, е важно да оставиш около 30 минути време, преди да започнеш с йогата.

Когато си готова, разстели своята постелчица и се подготви да започнеш.

Седни удобно на земята, направи няколко дълбоки вдишвания и отпусни тялото си. Затвори очи и бавно се опитай да се освободиш от всички негативни мисли. Изпълнявай асаните в посочената последователност, като внимаваш да не се претоварваш. Не забравяй, че при йогата не трябва да усещаш натоварване или болка.

Лотус
Котешко гръбче
Детска поза
Планк
Кобра
Анахата асана
Поза орел
Куче, гледащо надолу
Трикрако куче
Анджанейасана
Половин странична извивка
Седнал наклон напред (Пашчимотанасана)
Мост
Савасана

Завършваме нашата отпускаща йога с няколко дълбоки вдишвания и издишвания. Всяко вдишване внася мир и спокойствие в тялото ти. С всяко издишване напрежението в теб намалява. Топлият въздух, който издишаш, извежда всички неприятни мисли и притеснения.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.