Връзки
Начало

Коя е най-ефективната диета на света? Без глад и без йо-йо ефект!

Звучи наистина примамливо, нали? Търсенето на най-ефективната диета е истинско изпитание за милиони жени по света. А ако ти кажем, че тя наистина съществува и за да я изпълняваш, е необходимо да следваш само 3 правила? И ако ти кажем, че тя е страшно лесна…

Всички диетолози ще се съгласят с нас – най-добрата диета е онази, която:

1. Е здравословна;
2. Включва любимите ти храни в разумни и ограничени дози, дори и да не са особено полезни;
3. Можеш и трябва да спазваш през целия си живот.

Какъвто и хранителен режим да избереш, за да има дълготраен ефект, той трябва да е свързан с цялостна и продължителна промяна в начина ти на живот. Ако наистина искаш да отслабнеш, без да качиш килограми след няколко дни, седмици или месеца, то трябва да си напълно наясно, че решението относно диетата ти ще бъде до живот. Именно от тази гледна точка трябва да подходим и към цялостната идея за ефективност на диетата.

Защо диетата трябва да е здравословна?

koya-e-naj-efektivnata-dieta-na-sveta-bez-glad-i-bez-jo-jo-efekt-1
За да можем да се храним по определен начин цял живот, със сигурност трябва да следваме разнообразна и питателна диета. Естествено, че не можеш цял живот да изкараш на зелева супа не само защото ще ти писне още на третия ден, но и защото ще страдаш от недостиг на огромно количество необходими хранителни вещества. Няма как да я караш и на прословутата диета на Пиер Дюкан, защото за нула време ще си докараш проблеми с бъбреците или подагра. Житната диета или която и да е друга диета също не могат да заместят разнообразното хранене.

Има и друга причина да се храниш здравословно. Така ще имаш възможността да следиш калорийния си прием, като същевременно даваш на организма си необходимите му хранителни вещества.

Защо е добре да се награждаваме с любимите си храни?

koya-e-naj-efektivnata-dieta-na-sveta-bez-glad-i-bez-jo-jo-efekt-2
В Евита никога не сме били и няма да бъдем привърженици на крайностите. Ние вярваме в това, че човек трябва да се глези и да прави нещата, които обича. Това означава, че това да изядеш една цяла торта сама е точно толкова лошо, колкото и да слюноотделяш и мислиш за тази торта, но никога да не си позволиш дори едно парче.

Крайностите водят до хранителни разстройства. След пълно ограничение през деня можеш да развиеш Синдром на нощното хранене и да компенсираш липсата на храна по възможно най-нездравословния начин. Прекаленото вманиачаване би могло да влоши значително начина ти на живот, както се случва при орторексията например. Какво остава за анорексията и булимията?

Правилото е просто: Хапва ти се шоколад, отчупи си едно парченце (просто не изяждай целия шоколад).

Защо трябва да следвам диетата през целия си живот?

koya-e-naj-efektivnata-dieta-na-sveta-bez-glad-i-bez-jo-jo-efekt-3
Отговорът е лесен от калорийна гледна точка. Когато изяждаме по-малко калории, отколкото изразходваме – отслабваме. Когато изяждаме точно толкова калории, колкото изгаряме – запазваме теглото си. И за съжаление, всички знаем какво става, когато изяждаме повече, отколкото изгаряме.

В статията ни От колко калории реално се нуждаеш ще намериш формула, която ще ти помогне да изчислиш приблизителната ти калорийна нужда спрямо нивото ти на активност.

Та, ако решиш да отслабнеш, като рязко намалиш калорийния прием, със сигурност ще започнеш да отслабваш. Въпросът обаче е, че в момента, в който се върнеш към начина си на хранене, неминуемо ще си върнеш и килцата. Да не говорим за това, че подобен тип диети обикновено първо стопяват мускулите ти и забавят метаболизма.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.