Връзки
Начало

Домашното сладко от смокини е по-полезно от замразените плодове

Още от дете свързвам аромата на смокини с веселите морски дни по къмпингите на Южното ни Черноморие. Всеки, който е ходил като малък на къмпинг Оазис, Смокиня или се е разхождал из стария град на Созопол, знае за какво говоря. Днес вече освен сладко от смокини, дойде ли сезонът на тези сладки плодове, абсолютно задължително е да си направиш свежа салатка с рукула, бейби спанак, козе сирене, орехчета и домашен винагрет.

Преди няколко седмици във Варна се състоя ежегодната национална конференция по хранене и диететика. Един много интересен доклад, представен там, изследва хранителния потенциал на свежите, замразените смокини и домашното сладко от смокини.

Смокините са богат източник на фибри, манган (100 г свеж плод осигурява около 25% от необходимия дневен прием от този минерал). Те съдържат и разнообразни полезни за здравето фитохимикали.

В изследването си „Смокинята – ценен хранителен и енергиен дар от боговете“, Н. Петкова, И. Иванов и П. Денев оценяват съдържанието на хлорофили, картеноиди, феноли, флавоноиди, антоцианини и въглехидрати (фруктоза, глюкоза и захароза), както и антиоксидантните свойства на този плод в различни състояния – свеж, замразен и приготвен на домашно сладко. Резултатите са доста изненадващи поне за мен.

Напълно естествено най-високо количество биоактивни съставки и антиоксиданти се съдържат в свежите плодове. В домашното сладко тези стойности са малко по-ниски. Изненадващото обаче е, че замразяването и продължителното съхранение значително намалява съдържанието на антиоксиданти, захароза, феноли флавоноиди и антоцианини. Доста повече, отколкото при приготвяне на сладко.

С две думи, излиза, че бабите от морето са измислили страхотен начин за съхранение на смокинките още преди векове. Доста по-добър от съвременното замразяване.

Тук обаче е важно да обърнем внимание на един много важен компонент в тези плодове – захарите. В свежите плодове на смокинята, както може да се очаква от един сладък плод има голямо количество глюкоза и фруктоза и по-малко захароза, като общото количество е около 10.5 г на 100 г плод. При домашното сладко основното количество захари (общо около 10.7 г на 100 г плод) е под формата на захароза. А при замразените плодове общото количество захари е наполовина – около 5.8 г на 100 г плод.

След всичко това можем да кажем, че ако обичаш смокинки, най-добре е да ги хапваш свежи или на сладко, за да се насладиш максимално на антиоксидантните им свойства. Знаем обаче, че със захарта шега не бива и ако избереш сладкото, то внимавай с количеството.

Коментари

Още от Храни & Рецепти

 • Лесна и бърза рецепта за ароматно пуешко с вино и билки

  Пуешкото е една от любимите храни на фитнес феновете. То е страхотен протеинов източник и съдържа изключително малко мазнини. Толкова малко,...

  Екип Евита18 юли 2017
 • Вкусни рецепти с брашно от рожков

  Рожков е многогодишен храст или дърво от семейство Бобови, което расте предимно в Средиземноморските региони. Шушулките му са сладки и на...

  Екип Евита6 юли 2017
 • Проблемът с плодовите сокове

  След като ти споделих за Вики и нейната кокосова захар, днес ще ти разкажа за Сашо и любовта му към плодовете...

  Рая Бел27 юни 2017
 • За и против кокосовата захар

  Нашият графичен дизайнер Вики е майка на две прекрасни малки момиченца. След раждането на второто, тя почти мигновено влезе отново във...

  Рая Бел21 юни 2017
 • Веган шоколадова торта с банани и ягоди

  Наближава рожденият ден на някой от близките ти хора и искаш да направиш изненада? Няма нищо по-прекрасно от домашно приготвена торта....

  Екип Евита19 юни 2017
 • Време е за весела вечеря с приятелки

  Около баловете всички, които сме превалили поне едно-две десетилетия след завършването, се подсещаме за истории от училище и за приятелствата, създадени...

  Рая Бел25 май 2017