Връзки
Начало

Домашното сладко от смокини е по-полезно от замразените плодове

Още от дете свързвам аромата на смокини с веселите морски дни по къмпингите на Южното ни Черноморие. Всеки, който е ходил като малък на къмпинг Оазис, Смокиня или се е разхождал из стария град на Созопол, знае за какво говоря. Днес вече освен сладко от смокини, дойде ли сезонът на тези сладки плодове, абсолютно задължително е да си направиш свежа салатка с рукула, бейби спанак, козе сирене, орехчета и домашен винагрет.

Преди няколко седмици във Варна се състоя ежегодната национална конференция по хранене и диететика. Един много интересен доклад, представен там, изследва хранителния потенциал на свежите, замразените смокини и домашното сладко от смокини.

Смокините са богат източник на фибри, манган (100 г свеж плод осигурява около 25% от необходимия дневен прием от този минерал). Те съдържат и разнообразни полезни за здравето фитохимикали.

В изследването си „Смокинята – ценен хранителен и енергиен дар от боговете“, Н. Петкова, И. Иванов и П. Денев оценяват съдържанието на хлорофили, картеноиди, феноли, флавоноиди, антоцианини и въглехидрати (фруктоза, глюкоза и захароза), както и антиоксидантните свойства на този плод в различни състояния – свеж, замразен и приготвен на домашно сладко. Резултатите са доста изненадващи поне за мен.

Напълно естествено най-високо количество биоактивни съставки и антиоксиданти се съдържат в свежите плодове. В домашното сладко тези стойности са малко по-ниски. Изненадващото обаче е, че замразяването и продължителното съхранение значително намалява съдържанието на антиоксиданти, захароза, феноли флавоноиди и антоцианини. Доста повече, отколкото при приготвяне на сладко.

С две думи, излиза, че бабите от морето са измислили страхотен начин за съхранение на смокинките още преди векове. Доста по-добър от съвременното замразяване.

Тук обаче е важно да обърнем внимание на един много важен компонент в тези плодове – захарите. В свежите плодове на смокинята, както може да се очаква от един сладък плод има голямо количество глюкоза и фруктоза и по-малко захароза, като общото количество е около 10.5 г на 100 г плод. При домашното сладко основното количество захари (общо около 10.7 г на 100 г плод) е под формата на захароза. А при замразените плодове общото количество захари е наполовина – около 5.8 г на 100 г плод.

След всичко това можем да кажем, че ако обичаш смокинки, най-добре е да ги хапваш свежи или на сладко, за да се насладиш максимално на антиоксидантните им свойства. Знаем обаче, че със захарта шега не бива и ако избереш сладкото, то внимавай с количеството.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Още от Храни & Рецепти