Връзки
Начало

Форсколин – новата стара субстанция за контрол на теглото

Човечеството от векове използва различни билки и растения за лечение и профилактика на различни здравословни състояния. Не изненадващо, че науката също обръща внимание на тези природни източници, с които се провеждат множество изследвания и се прилагат широко в разнообразни препарати и лекарствени продукти.

Едно конкретно растение, колеус форсколий, събуди нашето любопитство по отношение на употребата му като продукт, подпомагащ свалянето на килограми. За растението ни разказва специалистът по хранене и диететика д-р Велислав Георгиев.

„Coleus forskohlii е лечебно растение известно в Индия. То е билo използванo в древността като лечебно растение в Аюрведа под името „маканди„ или „маяни“. Източник e на дитерпеноида форсколин. Растението е разпространено в области със субтропичен климат на Индия, Непал, Бирма, Шри Ланка и Тайланд. Coleus forskohlii е член на семейството на мента – Lamiaceae.

Приложение в аюрведа намира за лечение на дизентерия, храносмилателни разстройства; в тинктура с етерични масла се използва за лечение на кожни заболявания и екзема.

Медицинските ефекти са свързани с отпускане на гладката мускулатура и с вазодилатация на съдовете, което обуславия благоприятни ефекти за лечение на хипертония, глаукома (намалява вътреочното налягане), бронходилатация – лечение на астма и бронхит. При сърдечно-съдови заболявания има положителен инотропен ефект.

Механизмът на действие на форсколина

(DA Kharkevich – Pharmacology)

Форсколинът проявява своите ефекти върху организма главно чрез активиране на ензима аденилат циклаза, което води до повишаване нивата на сАМР (цикличен аденозин монофосфат) във вътреклетъчното пространство, осъществява обратна връзка между клетките и оста хипоталамус-хипофиза. С увеличаване на концентрацията на цикличния АМФ се понижава кръвното налягане, намалява вътреочното налягане, цикличния АМФ инхибира тромбоцитната агрегация (намалява кръвосъсирването), повишава вазодилатацията и бронходилатацията, повишава секрецията на хормони на щитовидната жлеза и ускорява липолизата (изгаряне на мазнини).

Активността на форсколин е сравнима с ефекта на ТСХ /тиреостимулиращия хормон/ синтезиран от щитовидната жлеза. Повишeната концентрация на цикличния АМФ активира ензима протеин киназа, която активира хормон чувствителната липаза и води до изгаряне на триглицеридите.

Двойно сляпо рандомизирано изследване проведено от Виктория Юнивърсити, Мелбърн, Австралия за суплементиране с Форсколин съчетан с хипокалорийна диета на пациенти с метаболитен синдром дава сигнификантно по-добри резултати в сравнение с плацебо групата по отношение:
– редукция на тегло
– повишение на HDL – холестерола („добрия“ холестерол)
– намалява инсулиновата резистентност – измерен посредством индекса за инсулинпова резистентност HOMA- IR

За България форсколинът е нова натурална субстанция, която може да се използва за редукция на тегло.Съставна част е на хранителна добавка Sanuso Slim. В комбинация с индивидуален хранителен режим, изготвен от лекар диетолог може да повлияе благоприятно редукцията на тегло за пациенти с метаболитен синдром, наднормено тегло или затлъстяване, както и на хора от различни възрасти които искат да подобрят своето здраве и да имат стройна фигура.“

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.