Връзки
Начало

Д-р Велислав Георгиев за хранителните режими и отслабването I

В следващите няколко дни ще ви представим едно изключително интересно интервю с диетолога д-р Велислав Георгиев. Той ще ни разкаже защо не съществуват универсални диети, как трябва да се храним и има ли лекарства, които могат да ни помогнат в търсенето на прекрасна фигура.

– Д-р Георгиев, въпросът за милиони през летния сезон е: кой е най-добрият хранителен режим за отслабване?

Няма универсален режим за отслабване. Има общи препоръки за здравословно хранене. Режимът за отслабване трябва да бъде индивидуален. Нека кажем така, имаме две цели: от една страна редукция на теглото, а от друга оптимизация на здравето. Като оптимизацията на здравето не е някаква абстракция. Тя стъпва върху кръвните изследвания и метаболитния баланс, който може да бъде повлиян с подходящ хранителен режим. Наблюдаваме определени маркери като кръвна захар, например. По отношение на липидната обмяна се наблюдават нивата на холестерол, триглицериди и други. За белтъчната обмяна също има подобни маркери. Естествено, ако бъде открито заболяване, изследванията се задълбочават.

Всъщност много често хората със затлъстяване и наднормено тегло имат съпътстващи заболявания. За това е и важно изграденият хранителен режим да бъде съобразен с изследванията. За да се възстанови метаболитния баланс, е необходимо енергийните проценти между белтъчини, въглехидрати и мазнини да се променят в такава посока, че да повлияят благоприятно.

До тук ставаше въпрос за качествения състав на храната. Какви храни да приемаме, какво да съдържат, дали повече или по-малко белтъци или въглехидрати, колко мазнини.

Всъщност ролята на един специалист по хранене и диететика е да определи режим базиран на тези изследвания и който едновременно да подпомогне оздравителните процеси и загубата на тегло.

Трябва да сме наясно, че всяка храна си има своята природа. Една краставица например не съдържа белтъци. Месото пък съдържа белтъци и мазнини, но не съдържа въглехидрати. Всяка храна съдържа различни електролити, минерали и витамини.

За съжаление хората не се задълбочават и често сами си навличат проблеми и заболявания като правят разни монодиети – високопротеинови, нисковъгехидратни и т.н. Много често при мен идват хора със заболявания, причинени именно от подобни небалансирани диети.

По отношение на качествения състав на храната, естествено, могат да се дават добавки, които да бъдат на растителна основа, хомеопатия или по-силни химични медикаменти.

Друг компонент, разбира се, е дневният енергиен прием. Той е свързан с това, колко да бъде храната, която приемаме. За да разберем това, се правят и изследвания на телесен състав и основния метаболизъм. Основният метаболизъм се измерва с уред, който отчита каква енергия изразходва тялото, когато е в покой. Този разход е индивидуален за всеки един човек.

И така, на базата на тази цялостна картина, изграждаме режим за всеки един човек, за съответния дефицит.

Естествено, допълнително могат да се направят изследвания за хранителна несъвместимост. Те навлязоха през последните години и са изключително ефективни по отношение на най-различни оплаквания в областта на стомашночревния тракт например, които не могат да бъдат диагностицирани по друг начин. Проявят се и по различни други начини, като кожни болести (атопични дерматити), болки в стави и т.н.

Други ефективни изследвания са генетичните изследвания, които дават информация, за това какви храни можем да разграждаме по-добре и какви не.

В контекста на това има ли универсална диета, можем да кажем категорично – не няма. Ето колко много инофрмация можем да съберем, за да изготвим един режим, който наистина да работи и който трайно да оптимизира здравето на съответния човек.

Това са неща, които постоянно виждам в практиката си. Хората идват с най-различни проблеми – високи холестерол, пикочна киселина, кръвно налягане и т.н. Само след няколко месеца вече нямат оплаквания в следствие на промени в храненето и евентуално прием на медикаменти. Тези проблеми могат да бъдат и по-сериозни – диабет, за метаболитни синдроми, инфаркти, инсулти и пр. И повтарям, една от основните причини за тях е храненето. Естествено има и други фактори като тютюнопушене, липса на физическа активност и т.н.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.