Връзки
Начало

„Хапчета и отвари за перфектна фигура просто не съществуват“

Рецептата е много тренировки и фитнес храни за по-бързо възстановяване

„Мразех всяка минута от тренировките, но си казвах „Не се предавай. Страдай сега и живей остатъка от живота си като шампион“. Тези думи на световноизвестния боксьор Мохамед Али със сигурност могат да се приложат в живота на всеки. Но буквално погледнато, ако попитаме който и да е било спортист, треньор или фитнес инструктор, всички ще кажат, че за да имаш прекрасна и изваяна фигура, ще се наложи да се поизпотиш.

Хапчета и отвари за перфектна фигура просто не съществуват. Има обаче определени продукти, които могат да ти помогнат да постигнеш много добри резултати. Следват няколко прости правила, които можеш да следваш при своите тренировки, за да бъдеш по ефективна.

1. Не се отказвай

Началото винаги е най-трудно. Мускулна треска, мързел, липса на видими резултати. Да, първите няколко тренировки вероятно ще бъдат неприятни. Ако успееш да издържиш и да създадеш навик, не след дълго ще усетиш благотворния ефект на спорта – повече енергия и тонус. За да забележиш първите видими ефекти върху тялото, ще е необходимо малко повече време. След този първоначален етап, ще започнеш да влизаш във форма все по-бързо. Когато стегнеш мускулатурата си достатъчно, прогресът отново ще се забави и ще се наложи да промениш интензитета и стила на тренировките си. Не се отказвай! Целта, както казахме, е да създадеш навик.

2. Хранене преди тренировка

Въглехидрати
Когато хапваме въглехидрати, те се превръщат в глюкоза, която дава на клетките ни енергия. Ако организмът ти не разполага с достатъчно глюкоза по време на тренировка, ще се чувстваш отпаднала и изморена. Преди тренировка е добре да хапваш прости въглехидрати, които бързо се усвояват от организма, като например въглехидратни десертчета.

Протеини
Преди тренировка е добре да си набавим и малко протеини, особено, ако ще правим силови упражнения. При вдигането на тежести в мускулите с образуват миниатюрни разкъсвания. Протеините помагат на мускулите да се възстановят и заздравеят.

Време
Добре е да сме яли нещо между 30 мин и 3 часа преди тренировка. Всичко зависи от времето на деня, количеството храна и типа тренировка. Добре е да са минали поне 2-3 часа от основно хранене или 30 минути след малка закуска (100 – 150 кал).

3. Хранене след тренировка

Протеини
След тренировка е абсолютно задължително да приемеш протеини, за да подпомогнеш възстановяването на мускулите

Въглехидрати
Идва време и за сложните въглехидрати като кафяв ориз или киноа. Внимавай обаче да не прекалиш. След тренировка е страшно лесно да преядеш. Никакви безалкохолни напитки и захарни изделия.

Време
Хапни колкото се може по-бързо след тренировка. Ако не е време за закуска, обяд или вечеря, хапни нещо дребно (до 150 кал) до 20 мин, след като излезеш от залата. Ако минаваш към основно хранене, не надминавай 500 кал.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.