Връзки
Начало

Д-р Велислав Георгиев за хранителните режими и отслабването IV

В последната част от серията ни въпроси към д-р Велислав Георгиев относно хранителните режими, тяхната ефективност и добрите здравословни практики свързани с отслабването, ще обсъдим позицията му по отношение на вегетарианството и веган диетите, както и най-важния въпрос – съществуват ли хапчета за отслабване, които наистина работят.

Д-р Георгиев, каква е позицията Ви по отношение на вегетарианските и веган диетите?

Веган диетите са такива, в които се изключват всички животински продукти. Тук отиваме в друга противоположност. Моите наблюдения, чисто практически са, че хората, следващи подобен режим, правят дефицити в интервал от 2 до 5 години на определени витамини. Те правят анемии, които се задълбочават в по-висока или по-ниска степен. Те са следствие липсата на витамин B9, B12 и D. Често е необходимо да се суплементират допълнително или да се върнат към по-широко вегетарианско хранене, където евентуално да включат млечни продукти, а по желание и риба.

– За да обобщим, ако се намираме в горната граница на нормата, е най-добре да се върнем в идеалното си тегло с помощта на режим, разработен от диетолог специално за нас. Следващата стъпка е да задържим това тегло, като се храним здравословно и разнообразно?

Изготвянето на един хранителен режим е процес. Правят се постоянни анализи, използва се индивидуален подход. Минава определено време в зависимост от целта. Важен е също и елементът на поддържане. За да се поддържа теглото се прави режим, който е модел за това как да се храни човек по принцип.

– Споменахте, че в практиката си използвате различни медикаменти. Има ли билки и растения, които могат да спомогнат намаляването на теглото и които хората могат да си купуват без това да е обвързано с риск за здравето.

Има различни вещества, които се използват в практиката. Предписват се различни медикаменти на растителна или химическа основа. Това е доста широка тема.

Има хапчета на химическа основа, които повлияват мастната обмяна, въглехидратната обмяна, но които се изписват от лекар на рецепта. Напоследък излизат медикаменти, които се използват за лечение на диабет тип 2 и които също влияят позитивно на загубата на тегло. Други действат на психическа основа. Те се изписват с цел подтискане на желанието за по-големи количества храна и отклоняват фокуса. Всички тези препарати се изписват от лекар.

Естествено има и изцяло натурални медикаменти. Съществуват натурални екстракти, които потискат апетита. Някои от тях са Гарсиния Камбоджа, Хром, Пируленова Киселина, Форсколин. Съдържащите кофеин пък дават енергия и забързват метаболизма. Такива са например зеленият чай и гуараната. С тях трябва да се внимава, защото увеличава кръвното налягане.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.