Връзки
Начало

Как да избереш най-подходящия цвят за косата си?

Още от времето на класическото кино и холивудските звезди, като Елизабет Тейлър и Одри Хепбърн, косата е един от най-важните акценти, когато става въпрос за красота. През последните десетилетия боядисването на косата е свръхпопулярно още от тийнейджърска възраст. Традиционно използваните бои съдържат химически създадени пигменти, които дават на косата желания цвят. В днешно време, с навлизането на природните продукти, на пазара се предлагат и множество по-натурални решения. Промяната на цвета може да е цялостна или просто да бъдат добавени нюанси и кичури. При всички положения дамите боядисват косите си, за да добавят стил и специфичен акцент към външния си вид.

В парфюмерии и магазини за козметика лесно можеш да откриеш широк избор от цветове. За съжаление обаче, рядко можеш да попаднеш на висококачествена боя сред огромния брой нискокачествени и „фалшиви“ продукти.

Ако избереш доказани марки и естествени, подхранващи продукти, вероятността да сбъркаш е минимална. Всъщност противно на очакванията, боядисването на косата има и някои неоспорими преимущества.

1. Боядисаната коса изглежда по-жива и блестяща.

2. Ако използваш подходяща боя, косата ти ще изглежда отлично в продължение поне на месец. Това естествено зависи и от бързината, с която расте.

3. Тези бои съдържат естествени балсами и натурални масла, които заздравяват косъма и корените.

4. Съществуват стотици цветове и нюанси, а ти можеш да избереш най-подходящия за теб.

5. Различните цветове и нюанси ти позволяват да изразиш себе си.

И все пак остава въпросът, какъв цвят да избера? Зависи ли той от цвета на кожата, или на очите ми?

Нека започнем стъпка по стъпка, като първоначално определим тоналността на тена. Според стилистите на звездите повечето хора попадат в една от двете категории – топли или хладни тонове. Единият вариант е, след като почистиш добре лицето си, в добре осветена стая да поставиш до лицето си поотделно жълт, червен, бял, зелен и син лист хартия. Ако кожата ти изглежда по-добре с жълтия и червения цвят, тогава спадаш към топлите цветове. Ако резултатът е по-добър в бяло, зелено и синьо, тогава спадаш към „хладните“.

Другият вариант е да погледнеш кръвоносните съдове от вътрешната страна на китката. Ако изглеждат по-зеленикави, тогава кожата ти е „топъл“ тон. Ако изглеждат по-синкави, тогава си по-хладен тон. Естествено, преценката може да се направи най-точно от професионалист.

Що се отнася до очите, разграничението е по-лесно. Топли цветове са златисти, светлокафяви, зелени, синкаво-зелени, тюркоазени или пъстри със златисти и кафяви нюанси. Хладни пък са тъмнокафяви към черни, сиво-сини или тъмносини, пъстри с бели, сиви или сини нюанси.

Като цяло правилото е, че на топлите тонове кожа и очи отиват повече топли цветове коса и обратното.

Ако предпочиташ да боядисваш косата си сама, ето и няколко съвета за красива и естествена визия:

– За най-добър резултат винаги използвай цветове, които са не повече от два тона по-светли или по-тъмни от настоящия цвят на косата ти.

– За да запазиш косата си здрава, нанасяй боята върху немита коса. Естествените мазнини на скалпа предпазват косъма от ефекта на химикалите.

– Ако използваш отмиващи се оцветители (като къна например), имай предвид, че можеш да прикриеш белите коси или да направиш косата си по-тъмна, но няма да успееш да я изсветлиш.

– На опаковките с боя неслучайно е написано колко време трябва да останеш с боята, преди да я отмиеш. Спазвай инструкциите, тъй като може да получиш неприятна изненада.

– Ако случайно объркаш цвета, не се опитвай да поправиш грешката с още една кутия боя. Ако проблемът е малък, измий косата си няколко поредни пъти с изсветляващ шампоан. Ако проблемът е по-сериозен, просто се довери на специалист.

Сподели с нас твоите тайни при избор на цвят и боя, като оставиш коментар под статията.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.