Връзки
Начало

Как ни влияят цветовете?

Цветовете са едно от основните неща, дефиниращи визуалното ни възприятие на заобикалящия свят. Те ни помагат да изразяваме себе си и чувствата си. Цветовете са в основата на множество форми на изкуството. Те са изпълнени с културна символика. Те са „студени“ и „топли“. Те вълнуват точните и хуманитарните науки от стотици години.

В днешно време съществуват стотици страници в интернет относно психологията на цветовете, тяхното значение и влияние. За съжаление, много малка част от нея е научно обоснована. В тази статия се опитахме да съберем някои от най-интересните изследвания върху цветовете.

Първата позната теория на цветовете е създадена от Аристотел. Той определил седем основни цвята, които подредил в следната последователност: бяло, жълто, червено, лилаво, зелено, синьо и черно. Така той създава първата линейна система на цветовете, която се използва чак до 17 век. Тогава Сър Исаак Нютон прави невероятно откритие. С помощта на призма той разделя лъч бяла светлина на цветовете от спектъра на дъгата. Всъщност, благодарение на неговия труд, днес знаем, че цветовете се определят спрямо дължината на вълната, която излъчват.

Освен по отношение на чисто физичните им свойства, цветовете винаги са вълнували хората и по отношение на техните терапевтични възможности. Още бащата на медицината Хипократ ги използвал в практиката си и правил ясно разграничение между ефекта на светло и тъмнолилавото.

Друг въпрос, който вълнува философите още от древни времена, се отнася до индивидуалното възприемане на цветовете. Дали това, което виждам аз, е същото, което виждаш ти? Дали различните цветове реално съществуват около нас и тяхното възприемане се дължи на определени характеристики на ретината, или напротив, всичко, което виждаме, се случва в мозъка ни? Защо определени племена „виждат“ цветове, които са неразличими за западното общество?

Що се отнася до културните различия по отношение на значението на цветовете, всички знаем как за западните култури цветът на траура и смъртта е черното, докато в определени азиатски държави това е бялото. По същия начин червеното в Индия символизира раждането и фертилността, африканците го свързват със смърт и кръвопролитие, а за европейците това е цветът на любовта.

Не е изненадващо, че в дълбочина различните аспекти на цветовете, техните проявления, свойства, въздействие, значение и възприятие се изучават от физици, офталмолози, психолози, невролози, антрополози, маркетолози, фотографи, графични дизайнери и пр.

През последното десетилетие науката проявява все по-засилен интерес към цветовете по отношение на тяхното влияние върху психиката. Това, естествено, далеч не означава, че това е нещо ново. Десетки научни трудове демонстрират въздействието на цветовете върху чувствата, познавателните способности и поведението на хората.

Червеното е атрактивно

Червеното е един от най-изследваните цветове в историята. Резултатите от редица изследвания демонстрират, че мъжете определят като по-атрактивни жени, облечени в червено. Интересно е, че положителна връзка между червените дрехи и междуполовото привличане се наблюдава и в различни култури в Африка, където този цвят има като цяло негативно значение. Други изследвания показват, че сервитьорки в червени униформи получавали повече бакшиш от клиенти мъже, отколкото техни колежки, облечени по същия начин, но в черен, бял, син или зелен вариант. Любопитно (но не чак толкова изненадващо), при клиентите жени този ефект липсвал.

От eBay пък наблюдават, че когато фонът на дадена обява е червен (в сравнение със син), разликата между отделните наддавания била много по-голяма. Що се отнасяло до цената, мъжете възприемали, че спестяват повече пари, ако табелата с офертата е червена, а не черна. При жените нямало такава разлика.

Смята се, че червеното би могло да влияе негативно върху представянето на изпити. Изследване, проведено със 71 колежани в Америка, демонстрира, че онези, на които бил даден номер в червен цвят непосредствено преди полагането на кратък тест, получавали 20% по-ниски оценки от техните колеги, които били със зелен или черен номер.

Зеленото е екологично

В културата, в която живеем, възприемаме зеленото като цвета на природата. В тази връзка не са никак изненадващи резултатите от изследвания върху възприятия на опаковки в хранителната индустрия по отношение на здравословните качества на продуктите. А какви са те? Участниците определяли като по-здравословно десертче онова, върху опаковката на което таблицата с енергийно съдържание била в зелен цвят. За сравнение били използвани опаковки с бял и червен цвят.

Оказва се, че зеленото има сериозен ефект и върху креативността, като подпомага решението на задачи, изискващи нестандартен подход.

Известно е благотворното влияние на тренировките сред природата върху физическото и психологичното състояние на човек. Важна роля тук играят не само движението и чистият въздух, но и зеленият цвят на дърветата и тревата, който според учените действа благотворно върху настроението по време на спорт.

Синьото намалява престъпността

Съществуват множество данни, които демонстрират успокояващия ефект на синия цвят. През 2000 г. властите в Глазгоу поставят синьо улично осветление. Непосредствено след тези промени е отчетено драстично намаляване на престъпността. През 2005 г. някои от кварталите в гр. Нара, Япония, също получили нови сини лампи. Престъпността там намаляла с 9%. Въпреки че механизмите на действие не са напълно ясни, резултатите са налице.

Според учените съществува разлика между цвят на светлина и цвят на боя по отношение на влиянието им върху човешката психика. Така например, въпреки че синята боя няма съществен ефект при лечението на сезонни афективни разстройства (депресивно състояние, свързано с намаляването на дневната светлина през есента и зимата), терапия с излагане на синя светлина значително облекчава симптомите.

Черното изпада в немилост

В западния свят черното (по отношение на облекло) до голяма степен е свързано със стил, елегантност и авторитет. Но изглежда това не е всичко… Анализът на статистични данни от повече от 52 000 мача от Националната хокейна лига в САЩ показва, че спортистите с черни екипи получавали повече наказания от реферите и като цяло били възприемани като по-агресивни, отколкото хокеистите с какъвто и да е друг цвят екип.

Бялото е вкусно

Свикнали сме да свързваме бялото със светлина, чистота и невинност. Знаем, че ако боядисаме стените в дома си с бяло, ще създадем усещане за по-голямо пространство. Любопитното е, че бялото може да повлияе и на вкусовите ни рецептори. В едно изследване клиенти на ресторант получавали храната си сервирана в различни по форма (кръгли или квадратни) и цвят (бели или черни) чинии. По-голямата част възприемали вкуса на ягодов мус, сервиран в бяла кръгла чиния, като значително по-интензивен, вкусен и сладък.

Мъжете и жените за нюансите

Черното и бялото са неутрални цветове, които също така помагат за създаването на нюанси при другите цветове. Изследване върху предпочитанията при цветовете показва, че когато става въпрос за оттенъци и нюанси, мъжете предпочитат „по-смели“ и ярки цветове, докато жените харесват по-меки такива. Освен това, когато става въпрос за нюанс на любимия цвят, жените избирали такива, към които е прибавено бяло, докато мъжете давали предимство на черното.

А кой е твоят любим цвят? Остави ни коментар под статията!

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.