Връзки
Начало

Силата на мисълта и ефектът ѝ върху килограмите

Най-после науката достига до същото заключение, до което са стигнали и мистиците преди хиляди години – съзнанието и тялото са тясно свързани. Повече от всякога хората говорят за силата на мисълта. Но дали това може да бъде приложено и към начина, по който мислим за собственото си тяло или храната, която ядем? Възможно ли е напълно целенасочено да си представим, че сме в перфектна форма и да видим как това наистина се случва? Могат ли мислите ни да окажат влияние върху теглото ни?

Ето нещо, за което да помислиш: нагласата, която имаме, за храната, която ядем и възприятията ни за храната могат да въздействат на тялото ни на физическо ниво и да повлияят на количеството, което изяждаме. А това от своя страна засяга теглото ни.

Учени от университетите в Йейл и Аризона са провели изследване, чиято цел е да определи дали възприятията на даден човек относно храната влияят на физиологичния му глад, измерен според нивата на грелин в организма.

Грелин е един от двата основни „хормона на глада“. Той доставя съобщението за глад между мозъка и стомаха. Когато сме гладни, нивата на грелин се покачват, а когато сме заситени – намаляват.

Те дават на 46 здрави мъже и жени да пият млечни шейкове в два отделни случая. Въпреки че енергийното съдържание на напитките било абсолютно идентично – 380 кал., на участниците било казано, че в единия случай приемат 620 кал., а в другия 140 кал.

Учените искали да научат дали нагласата и възприятията относно храната ще променят нещо, което лесно може да бъде измерено, а именно нивата на „хормона на глада“, който от своя страна въздейства върху усещането за ситост. Засищането пък води до по-малко прием на храна и това влияе на килограмите ни.

Нивата на грелин били измерени чрез кръвни проби от участниците в три отделни момента – преди, по време на и след изпиването на шейка. Те също така трябвало да направят оценка на самия шейк.

И така, дали нашите мисли влияят на глада и килограмите ни?

Резултатите показали, че когато участниците пиели „висококалоричния“ шейк, самите те казвали, че се чувстват по-заситени, което се наблюдавало и в значителното намаляване на хормона грелин. Когато пък пиели „диетичния“ шейк, участниците отбелязали, че не се чувстват толкова заситени, а нивата на грелин намалявали значително по-малко.

Това означава, че усещането за ситост при участниците се определя повече от техните вярвания относно консумираната напитка, отколкото от реалната ѝ хранителна стойност.

Нивата на хормоните грелин и лептин влияят силно върху теглото ни. Високите нива на грелин са свързани с повишена консумация на храна и натрупване на килограми.

Всъщност резултатите от това изследване са наистина интересни, тъй като до преди това се смяташе, че нивата на „хормоните на глада“ се влияят единствено от приема на храна. Връзката обаче далеч не е толкова проста. Начинът, по който избираме да възприемаме храната, въздейства върху усещането ни за глад и ситост.

Така че едно е ясно – ако мислиш, че няма да се нахраниш с определена храна, то това наистина ще бъде така! Помисли за това следващия път, когато решиш да хапнеш ябълка или салата за обяд.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.