Връзки
Начало

Целувки, химия и отслабване

Помниш ли първата си целувка? Вероятно е била прекрасна, като в класически холивудски филм… и също толкова вероятно е да е била едно крайно неловко и не дотам „романтично“ събитие. Ако се замислим какво представлява една целувка, тя буквално е обмяна на слюнка и над 80 милиона бактерии. И все пак всички обичаме страстните целувки (с подходящ човек, разбира се). Най-старите сведения за целувките произхождат от хиндуистки текстове от преди повече от 3500 години. Според ведическите вярвания това бил начин да „вдишаш“ душата на партньора си.

Звучи прекрасно. Но идва време и за още един въпрос: дали целувката с език е нещо универсално, тоест правят ли го всички хора по света. През 2015 г. антрополози от университета в Лас Вегас, Невада, публикуват резултатите от анализ на 168 различни култури от цял свят – романтичната целувка съществува само при 46 % от тях.

Какво изпускат всички останали 56 % и защо въпреки рисковете, които носят понякога, целувките все пак остават едно любимо и както изглежда, доста ефективно занимание?

Известно е, че страстните целувки засилват метаболизма и калорийния разход. Повечето хора изгарят около една калория в минута, когато са в покой. Когато се целуваш, енергийният разход се покачва на около 2 – 3 калории. Ако нещата са наистина разгорещени, можеш да изгориш и повече от 5 калории за същото време.Естествено, това далеч не е причина да изоставиш тренировките си и да се отдадеш на романтични преживявания. В крайна сметка за сравнение един час на пътеката за тичане може да погълне и 600 – 700 калории.

Едно е сигурно обаче, целувките и сексът намаляват напрежението и ни помагат да се справим с негативната енергия и стреса, събрани през деня. Те наистина ни правят по-здрави и силни, защото ни поддържат активни. Когато се целуваме, се активират общо 34 лицеви и цели 112 постурални мускула.

Според професор Бриан Стамфорд от университета Луисвил в Кентъки, ако ситуацията е наистина нажежена, калорийният разход е сходен с този при бързо ходене. Разбира се, не трябва да бъркаме страхотните сексуални преживявания с тренировка, тъй като не всичко, което кара сърцето да бие по-бързо, има същия ефект като фитнеса. Наистина всичко е въпрос на химия. Всъщност основният виновник за сърцебиенето е адреналинът.

Интимността с обичания човек доставя удоволствие, успокоява съзнанието, премахва тревожността. Доктор Джой Дейвидстън, психолог и клиничен сексолог от Сиатъл, сравнява действието на любовните преживявания с това на медитацията. Различни изследвания показват значително намаляване в нивата на кортизол (хормонът на стреса) след размяна на продължителни целувки.

Когато се целуваш, в организма ти избухва истинска бомба от щастие. Допаминът активира части на мозъка, свързани с усещането за удоволствие. Ендорфинът пък има ефект подобен на опиатите и може да доведе до усещане за еуфория. Неговата основна функция е свързана с потискането на болката. Това отваря един друг интересен въпрос за целувките, но този път между родители и деца – дали когато едно дете се нарани и получи целувка от майка си, болката минава. Този любопитен навик вече далеч не звучи толкова странно.

Темата на тази статия обаче са целувките между интимни партньори и затова трябва да споменем още едно химично съединение, което се освобождава в нашия мозък – фенилетиламинът. Това вещество не само ни прави по-щастливи, но и действа като афродизиак.

Не на последно място, когато се целуваме, организмът ни започва засилено да произвежда окситоцин, хормонът на любовта. Освен за сексуалната възбуда, той допринася за връзката и усещането за близост с партньора.

И така, когато се целуваме, горим калории, чувстваме се по-щастливи, освобождаваме се от стреса, създаваме по-силна връзка с любимия човек… Какво чакаш?

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.