За съжаление захлаждането на времето за много хора е свързано с изоставяне на здравословния начин на живот и отдаване на гуляи и пороци, които често натоварват сърцето. Есента е много благодатен откъм плодове и зеленчуци сезон. Броколи, цвекло, брюкселско зеле, тикви и какви ли не вкусотии изпълват есенните градини.
Ако ти или някой от твоите близки имате проблем със сърцето, то задължително трябва да опиташ някоя от следващите рецепти. Те са вкусни, полезни и разбира се, нискокалорични.
Ризото с тиква
Необходими продукти:
1 кг тиква
1 ч. ч. кафяв ориз
1 глава лук
2 ч. л. пресен джинджифил (почистен и измит)
50 г сирене пармезан
Шепа градински чай
Зехтин
3 ч. ч. вода
Начин на приготвяне:
Почисти, нарежи и изпечи тиквата заедно с градинския чай върху готварска хартия в предварително загрята на 200о С фурна за около 30 минути, докато тиквата омекне и леко загори по края.
През това време запържи леко лука и джинджифила в малко зехтин, докато започнат да омекват. Добави предварително измития ориз, като разбъркваш периодично, докато краищата на ориза станат стъклени.
Започни да добавяш постепенно водата на черпаци като не спираш да разбъркваш. Оризът трябва да се готви на слаб огън около 25 – 30 минути докато стане „ал денте“ (леко хрупкав по средата). Ястието трябва да има малко сосче.
Когато тиквата е изпечена, смачкай половината на пюре и го добави към ориза. Нарежи другата част на парчета и също ги добави към ориза.
Крем супа от червено цвекло
Необходими продукти:
Зехтин
1 глава лук
6 ч. ч. вода
½ ч. л. сол
¼ ч. л. черен пипер
3 средно големи глави червено цвекло
1 средно голям картоф
1 дафинов лист
1 ч. л. лимонов сок
8 ч. л. заквасена сметана
Начин на приготвяне:
Нарежи и задуши лука в малко зехтин. Нарежи цвеклото на парченца и го добави към лука. Сложи водата, картофа и подправките и остави да заври. Намали огъня и остави ястието да ври около 20 минути докато картофът и цвеклото са напълно готови.
Махни от огъня, пасирай супата и я остави да заври отново. Махни я от огъня, добави лимоновия сок. Сервирай супата с лъжичка заквасена сметана.
Печени есенни зеленчуци
Необходими продукти:
500 г брюкселско зеле
500 г моркови
1 бр. ряпа
1 бр. тиква
2 глави лук
Зехтин
Сол
Черен пипер
Начин на приготвяне:
Измий, изчисти и нарежи всички зеленчуци на приблизително еднакви по големина парчета (например колкото половин брюкселско зеле). Изсипи ги в купа. Поръси ги с малко зехтин, сол и черен пипер. Разбъркай добре.
Печи върху хартия за печене в предварително загрята на 200о С фурна до готовност.
Картофено пюре с ряпа
Необходими продукти:
500 г ряпа
250 г картофи
2 скилидки чесън
Сол
Черен пипер
¼ ч. ч. заквасена сметана
3 с. л. настърган хрян
2 ч. л. захар
Начин на приготвяне:
Изчисти, нарежи и сложи ряпата, картофите и чесъна в дълбока тенджера, покрий ги със студена вода и ги остави да заврат. Намали огъня и ги остави да врат около 15 минути до готовност.
Когато са готови, изцеди излишната вода с помощта на гевгир и ги върни на огъня, така че да се изпари оставащата вода. Добави всички останали съставки с изключение на зеления лук и пюрирай сместа.
Сервирай пюрето, поръсено с нарязан на ситно зелен лук.
You must be logged in to post a comment Login