Връзки
Начало

Какво е CrossFit и за кого е подхоящ?

CrossFit е тренировъчна програма, която изгражда сила чрез множество различни и трудни тренировки. Всеки ден по време на своята тренировка ще тестваш различен аспект от своето физическо състояние. При този вид тренировки няма да се специализираш в нещо конкретно, а ще се фокусираш върху изграждане на тяло, което е способно на абсолютно всичко.

CrossFit-ът е крайно различен от обикновения фитнес. При него няма да откриеш спортни уреди, групи по Зумба или Канго.

Този спортен режим е създаден от Грег Гласман в продължение на няколко десетилетия като начин на подобряване на цялостното физическо и здравословно състояние. Всъщност терминът CrossFit е запазена търговска марка.

„Всички тренировки са основани на фунцкционални движения, които отразяват най-добрите аспекти на гимнастиката, вдигането на тежести, тичането, гребането и други. Това са ядрените движения в живота,“ пише на официални сайт по CrossFit.

Всъщност ключът е именно в разнообразието, постоянството и високият интензитет на тренировките, които водят до наистина страхотни резултати.

За кого е подходящ CrossFit?

Може да се каже, че CrossFit е перфектна тренировка за хора от всички възрасти, пол и физическо състояние. В една тренировка е възможно да има хора с отлична физика и такива, които съвсем наскоро започват да влизат във форма. Идеята е, че всички упражнения са скалируеми спрямо индивидуалните възможности.

Ако обичаш да тренираш в група

Тренировките по CrossFit се провеждат в изключително подкрепяща атмосфера. Често другите, обикновено по-напреднали участници в групата се включват, за да ти помогнат и окуражат.

Ако искаш да влезеш бързо във форма

CrossFit набляга на развитието на твоята физическа сила и умения тук и сега. По време на всяка тренировка, ти сама определяш своите ограничения, а целта е винаги да се надскочиш, да се предизвикаш.

Ако нямаш опит в силовите тренировки

CrossFit изгражда в теб дисциплина и култура на движение. Всъщност в първата тренировка винаги се демонстрират основополагащите движения. В последващите тренировки се препоръчва да се наблегне на умението за правилно изпълнение на упражненията, като същевременно постепенно се увеличава и техния интензитет.

Какво казват експертите?

Валентин Робов, треньор по CrossFit: „Все по-често ме питат какво е CrossFit – ще ви кажа само две изречения. CrossFit създава перфектния атлет – машина с психическа и физическа устойчивост. Издръжливост, пъргавина, сила, гъвкавост, координация, бързина, ловкост са само част от физическите умения, които развива CrossFit. И най-важното – психическата – менталната слабост – CrossFit ни учи никога да не се отказваме, да не се предаваме въпреки болката, пречките, препятствията… въпреки самите нас!“

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.