Връзки
Начало

Научи се да контролираш големината на порциите си

Бъди честна! Колко често ти се случва да сервираш огромни порции храна на вечеря в къщи? Откриваш ли разлика между количеството, което сервираш у дома и това, което получаваш когато излезеш да вечеряш навън? Колко често ти се случва да преядеш?

Истината е, че в България порциите са големи. Когато сме на гости при баба и мама, ни сервират препълнени чинии с домашни гозби, които след като се изядат някак си магически отново се напълват. В повечето средностатистически ресторанти също сервират доста големи порции. До толкова, че ако си решила да хапнеш салата, основно и десерт може да ти се наложи вместо да ходиш, да се търкаляш към вкъщи. Когато отидеш пък на малко по изискан ресторант, започваш да се дразниш от големината на порциите… или по-точно от липсата на големина.

Казват, че зеленчуците никога не са в повече. Истината обаче е, че половин килограм салата, придружена с нещо основно е огромно количество за едно хранене за 60 килограмова жена. Ежедневната консумация на порции с такава големина води до разширяване на стомаха, а това от своя страна, до напълняване.

Според изследване, проведено през 2006 година в Университета в Пенсилвания, хората лесно свикват с консумацията на прекалено големи порции. В изследването било отчетено количеството изядена храна от 32 участника. На първото хранене, те получили порция с нормален размер. На второто хранене им сервирали порции с 50% по-големи от първите. При всички участници количеството изядена храна било по-голямо… с изключение на зеленчуците.

В друго изследване в Браун Юнивърсити решили да проверят дали начинът на опаковане на храната се отразява върху изяденото количество. Разделили участниците на четири групи. На първата група дали в голяма кутия чипс, бисквитки, сладки и соленки с обща калориина стойност от 4350 калории. На втората група дали същото количество храна, но разделена в четири малки кутии. Третата група получила двойно количество от същия снакс в голяма кутия, а четвъртата – двойно количество, разделено в малки кутии. Групите, получили кутии с 4350 калории изяли около 60% от снаксовете, без значение в какво били опаковани. Групите, получили кутии с 8700 калории, изяли средно 81% повече калории.

Контролът над това, което изяждаш започва с количеството, което слагаш в чинията пред себе си. Добра идея е, когато се храниш в къщи да започнеш да претегляш хранта, която си си приготвила, докато свикнеш да сервираш нормални по големина порции. В ресторанти пък, просто споделяй порцията си с приятел.

Има и няколко трика, които ще ти помогнат в намаляването на порциите. Според едно изследване, когато хората се хранят от по-малки чинии, се насищат по-бързо. Големината е от значение, но цветът също. Друго изследване демонстрира, че когато хората сервират паста със сос маринара (червен) в червени чинии, слагат средно 18% повече, от колкото, ако сервират в бели чинии. Същите резултати се наблюдавали и когато сервирали паста със сос Алфредо (бял), но в бели чинии.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.