Връзки
Начало

Кампания „Да плетем и шием за недоносените бебета“

Можеш ли да си представиш човешко същество голямо, колкото една длан и тежащо само 500 г. Това са размерите, които би могло да има едно недоносено бебе. Много от органите на тези мъничета не са напълно развити. Кожата им често изглежда почти прозрачна, заради липсата на всякакви подкожни мазнини. За да е възможно поддържането на нормална температура, се налага те да продължат развитието си в кувьоз.

Поради липсата на добре развита нервна система и мускулатура, някои от нормалните за новородените рефлекси липсват, като сукателен и гълтателен, рефлекс за хващане и други. При тези деца често се наблюдава апнея или внезапно спиране на дишането.

Продължителността, в която е необходимо всяко бебе да пребивава в кувьоза е различна. Всички медицински манипулации се извършват в него, като се налага непрестанно проследяване на жизнените показатели на мъничетата.

Разказваме всичко това, защото в България едно от всеки 10 бебета се ражда преждевременно. За съжаление, ежегодно за 10% от родените дечица, първите играчки са медицинските уреди в кувьоза.

Една прекрасна кампания на фондация „Нашите недоносени деца“, опитва да помогне на тези дечица и майките им. Кампанията „Да плетем и шием за недоносените бебета“ до момента е дарила над 100 ръчно изработени плетива в 5 неонатологични клиники в цялата страна.

„Ако страстта ви е плетенето или шиенето, можете да се включите в кампанията, която има за цел да подкрепи недоносените бебета, но също така да внесе малко цветна и приятна емоция за техните родители. В рамките на инициативата в момента са включени следните видове изделия: покривала за кувьози, шапчици, плетени октоподчета, плетени медузи, плетени терлички/чорапки“, казват от фондацията.

При изработката на плетивата е нужно да се използва 100% чист памук, както и да се следват необходимите мерки за безопасност. За повече информация, за това как можете да ги подкрепите, разгледайте Facebook страницата на инициативата.

Надяваме се повече хора да се включат в кампанията и пожелаваме успех на нейните организатори!

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.