Връзки
Начало

Най-важните витамини за здрава и блестяща коса

Като тийнейджър и по-късно студентка, не обръщах особено внимание на косата си. След измиване, просто излизах и я оставях сама да се изсуши от вятъра. Основни прически – пусната коса или класическа опашка. Винаги съм я мила всяка сутрин, не съм използвала специален шампоан (избирах ги по аромат) и доста рядко съм слагала маски, балсами или други подхранващи продукти. Все пак имам късмет и въпреки ужасното ми отношение към нея, косата ми продължаваше да бъде гъста, блестяща и плътна.

След 30 обаче (понякога и по-рано) човек започва да се замисля за начина си на живот, и отношението си към собственото тяло и организъм. Ставаме по-мнителни към външния си вид. Природата също казва своята дума и започват да се появяват първите бели коси.

Аз започнах да се боядисвам и след няколко грешни избора на фризьор, косата ми започна да се променя и сякаш да губи живеца си. Естествено и номера с мократа коса вече не вървеше… просто някак си не става да отидеш на работа като мокра лисица. Това включи използването на сешоар (на максимална температура и отблизо) и преса, за по-бързо привеждане във вид. Пълен ужас!

Вече се бях отказала от всички химикали и бях преминала на абсолютно натурална козметика за кожата си. Естествената стъпка беше да направя същото и по отношение на грижата за косата си. С малко повече маски, подходящи студено пресовани масла и витамини, не беше нужно да се отказвам от „вредните“ си навици по отношение на сутрешните процедури. Косата ми стана отново жизнена и пухкава. Ето кои са витамините, към които се обърнах:

Витамин А

Витамин А е ключов витамин за растежа на клетките. Той подпомага производството на себум, което предпазва косата и кожата на скалпа от изсушаване.

Витамин В комплекс

Ако се чувстваш изморена, твърде лесно ти се появяват синки, а косата ти расте твърде бавно, възможно е да ти липсва витамин В. Витамин В влияе на енергията ти, метаболизма, нервите, мускулите, кожата, косата и ноктите.

Витамин С

Като мощен антиоксидант, повечето хора приемат витамин С, за стимулиране на имунната система. Оказва се, че витамин С е полезен за здравето на организма и здравето на косата.

Витамин D

Слънчевият витамин D пък подпомага здравословното развитие на фоликулите на косата.

Витамин Е

Витамин Е е антиоксидант, който подпомага укрепването и изграждането на тъканите в организма, ключов процес при проблеми с косата.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.