Първото нещо, за което се сещам, когато стане въпрос за палачинки, е книжката на Астрид Линдгрен „Карлсон, който живее на покрива“. Самата дума „палачинка“ някак си създава уют и те връща в онези детски години, в които за нула време и с огромно удоволствие поглъщаше домашно приготвените палачинки със сладко или мед. Пресъздаването на онзи вкус е невъзможно. Истината е, че дори да пазим рецептите на баба или мама, някак си все не успяваме да ги приготвим по същия начин.
Аз лично не се и опитвам. Въпреки че се различават от класическите рецепти за палачинки, с които са ни хранили като малки, следващите няколко рецепти са истински сладки изкушения. И защото сме верни на себе си – здравословни и нискокалорични.
Безглутенови палачинки с банан
Продукти:
1 много добре узрял банан
2 яйца
Ванилия или канела (по желание)
Кокосово масло
Начин на приготвяне:
Намачкай добре банана на каша. Разбий яйцата. Смеси ги добре в купа до получаване на гладка смес. Добави подправките на вкус.
В малък незалепващ тиган загрей няколко капки кокосово масло. Изсипи ¼ ч. ч. от сместа и остави за около 30 секунди или докато палачинката се отлепи свободно от дъното. Обърни палачинката с помощта на дървена шпатула и печи, докато стане златиста.
Порции: 2
Палачинки с овесени ядки и извара
Продукти:
½ ч. ч. овесени ядки
½ ч. ч. извара
3 яйца
Мед на вкус (около 1 ч. л.)
Мазнина (масло, олио от гроздови семки или др.)
Начин на приготвяне:
Смеси всички съставки в блендер.
Печи палачинките на среден огън в сгорещен и предварително намазан с мазнина незалепващ тиган.
Порции: 2
Нисковъглехидратни бадемови палачинки
Продукти:
1 ч. ч. бадемово брашно
2 яйца
¼ ч. ч. газирана вода
1 щипка сол
Мед или друг подсладител
Мазнина за печене
Начин на приготвяне:
Смеси всички съставки с миксер. Печи в предварително загрят на среден огън тиган.
Порции: 2
Палео палачинки с кокосово брашно
Продукти:
1 ч. ч. бадемово мляко
4 яйца
¼ ч. ч. кокосово брашно
1 щипка бакпулвер
1 щипка сол
Ванилия на вкус
Начин на приготвяне:
Смеси всички съставки в малка купа. Остави сместа да преседи на стайна температура около 10 мин. По този начин кокосовото брашно ще поеме другите съставки. След това разбъркай добре. Загрей среден по големина незалепващ тиган с малко мазнина. Остави палачинките да се пекат около 1– 2 мин., след което внимателно обърни.
Можеш да сервираш палачинките със свежи плодове, сметана, кисело мляко, мед или шоколад по твой избор. За да направиш своите палачинки още по-интересни, можеш да добавиш в тестото им семки (напр. ленено семе или чия), натрошени ядки (напр. бадеми, лешници или орехи), плодове (напр. стафиди, боровинки, ябълка или круша), фъстъчено масло или малко тахан.
1 Comments
You must be logged in to post a comment Login