Връзки
Начало

Куркума: полезни свойства и идеи за готвене

Хората днес са значително по-ориентирани към здравословното хранене и здравословния начин на живот, отколкото преди 10–15 години. Фокусът в това отношение също е изместен. Докато до скоро всички се стараеха да премахват определени неща от диетата си, днес по-скоро се добавят такива. Суперхрани, билки, подправки, плодове и зеленчуци, полезни мазнини, ядки и т.н. Обяснението е лесно – след като животът ни се удължава като продължителност, бихме искали да го прекараме по-качествено.

Kакво представляват функционалните храни?

Функционални храни са онези, които имат положителен за здравето ефект. Те съдържат различни биологично активни вещества, за които е доказано, че подобряват здравословното състояние. Такива храни или съставки са пробиотиците, пребиотиците, мастни киселини, витамини, минерали, фитонутриенти и т.н. Функционални храни могат да бъдат, както такива с растителен произход (напр. билки или плодове), така и с животински (напр. кисело мляко или рибно масло).

Куркума – изгряващата звезда за 2016 г.

Според доклада на Google “Food Trends” за 2016 г. най-търсената функционална храна в САЩ е куркумата. Всъщност само за два месеца, между ноември 2015 г. и януари 2016 г. ,търсенията, свързани с тази подправка, са се увеличили с 56 %.

Какво е куркума?

Това е ароматна, жълта на цвят подправка, широко използвана в азиатската кухня, и е основна съставка на кърито. Едно от основните вещества в куркумата се нарича куркумин, използван често като натурален оцветител на храни и козметични продукти. Куркумата има приложение и в парфюмерийната индустрия. Тя от векове се използва в китайската медицина и аюрведата.

Полезни свойства на куркумата

Известно е, че куркуминът заедно с други химични вещества в куркумата намаляват възпаленията. Неслучайно тя се използва за лекуване на артритни заболявания, проблеми със стомаха, черния дроб, жлъчката, при кожни възпаления, главоболие, бронхит, температура, менструални проблеми, депресия, Алцхаймер, диабет, задържане на вода и какво ли още не. Естествено, наясно сме, че куркумата, макар и храна с безспорно значение за здравето, не е панацея и не лекува всичко.

За какво помага куркумата според учените?

Намалява холестерола

Според резултатите на изследване, проведено между май 2005 г. и май 2006 г. с пациенти с остър коронарен синдром (сърдечно заболяване), приемът на малко количество куркумин води до намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Това далеч не е първото такова изследване. Връзката между приема на куркума и сърдечното здраве се изследва още от началото на 90-те години на миналия век и продължава и до днес. През 2012 г. например учени демонстрират ефекта ѝ върху холестерола и при хора с наднормено тегло.

Облекчава болките при артрит

Според друго изследване от 2006 г. куркумата значително успокоява възпалението на ставите при артрит. Всъщност куркуминът е основна съставка на много хранителни добавки за страдащи от артрит, като някои учени заявяват, че ефектът ѝ е по-силен от този на диклофенака. В Интернет може да се намери и много информация по отношение на влиянието на куркумина при онкологични заболявания. Разработват се различни терапевтични методи и медикаменти на базата на тази съставка, но всички те са все още на ниво клинични изпитвания.

В какви ястия и напитки можеш да използваш куркума?

Както вече казахме, куркумата е основна съставка в индийското къри и придава леко екзотичен вкус на ястията. Тъй като билката не е натрапчива, можеш спокойно да я добавиш към най-различни блюда и напитки. Ето няколко идеи:

  • Бъркани яйца и омлети
  • Печени зеленчуци
  • Ориз
  • Зеле, карфиол, броколи
  • Супи
  • Чайове
  • Смутита

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.