Когато става въпрос за търсене на подправки и здравословни методи за отслабване, джинджифилът определено заема челно място в съзнанието на много хора. Твърде вероятно е джинджифилът вече да те е спечелил с уникалния си пикантно-сладък вкус и непогрешим аромат.
Какво е джинджифил?
Джинджифилът (Zingiber officinale) е многогодишно цъфтящо растение, дало името на семейството, от което произхождат куркумата, кардамонът и не дотам популярната у нас подправка галангал. Оригинално джинджифилът произхожда от Югоизточна Азия и е донесен за първи път в Европа през 13 век от Марко Поло.
Хранителни вещества
Семейство джинджифилови изобилстват от полезни вещества и още от древни времена се използват в различни традиционни медицински лечения в Азия. Самият джинджифил съдържа голямо количество фибри, витамин В3, В6 и С, желязо, магнезий, калий, манган, фосфор и цинк.
Полезни свойства
В аюрведата се препоръчва да се консумира парче свеж джинджифил преди хранене, тъй като подпомага храносмилането и улеснява усвояването на веществата. Препоръчва се още при болки в ставите и за цялостно пречистване на организма. Предимствата на билката са изследвани и от съвременната медицина.
Различни научни изследвания демонстрират, че приемът на джинджифил през първите три дни на менструацията при жените значително облекчава болките. Той също така помага при сутрешното гадене по време на бременност, при повръщане, виене на свят и остеоартрит.
Естествено, едно от свойствата, предизвикващо най-голям интерес, е свързано с намаляването на теглото. Въпреки че резултатите от научните изследвания са противоречиви, много хора заявяват, че се чувстват много по-добре и наблюдават положителни резултати.
Как се отглежда джинджифил?
Освен вкусна и както стана ясно много полезна подправка, джинджифилът е и много красиво растение. Отглеждането му в домашни условия е лесно и не изисква много грижи и време. Най-лесният начин за размножаването му е чрез корените. Необходимо е да изрежеш част от коренището с големина 2,5 – 5 см с една-две развити пъпки. Засажда се в плитък и широк съд, с добър дренаж, в рохкава и богата на хранителни вещества почва. Самият корен се покрива с около 2–3 см от пръстта. Съдът с растението е добре да се постави в топло и слънчево помещение, но без да се излага на пряка слънчева светлина.
Чай от джинджифил за отслабване
Не е тайна, че билковите чайове могат да ти помогнат да пречистиш организма си и да отслабнеш. Според някои източници чаят от джинджифил съдържа определени активни вещества, които ускоряват метаболизма и способстват за свалянето на излишните килограми.
Начин на приготвяне:
Нарежи малко корен от джинджифил (около 5 см) на тънки парченца. Залей с гореща вода и остави да се запари за 15–20 мин. Добави лимонов сок на вкус. Консумирай половин час преди хранене до пет пъти на ден.
Рецепта с джинджифил за стимулиране на имунната система
Джинджифилът съдържа множество полезни вещества. Това го прави изключително подходящо средство за подсилване на имунната система. Една от най-разпространените рецепти в тази насока се състои от свеж корен джинджифил, мед и лимон. Истинска витаминозна бомба.
Начин на приготвяне:
Смеси в блендер 50 г пресен корен от джинджифил и 3 лимона. Добави 100 г мед и рабъркай добре. Остави да престои за няколко часа на тъмно и хладно (може и в хладилник). Вземай по една супена лъжица, разтворена в хладка вода, на гладно три пъти на ден.
You must be logged in to post a comment Login