Връзки
Начало

Сандали: интересни факти за най-древните обувки на света

Спортни, елегантни, високи и ниски, с каишки или без, кожени, платнени, гумени, с пайети или камъчета – днес сандалите съществуват в хиляди вариации. От джапанки за няколко лева до елегантни дизайнерски сандали за няколкостотин лева – изобилие от модели за всички вкусове и възможности.

Малко за историята на сандалите

Сандалите са най-базовият, най-стар и най-разпространен вид обувка. Всъщност създаването им е повратна точка в човешката история. Според учените хората са започнали да носят дрехи преди между 500 000 и 100 000 години. Първите игли за шиене пък датират от преди 40 000 години. Горе-долу по това време се смята, че хората са започнали да носят обувки, макар че най-старите запазени такива датират от преди 10 000 години. И естествено, те са сандали.

Защо създаването на първите сандали е толкова важно?

Промени в анатомията

Носенето на обувки променя начина, по който ходим и по който разпределяме тежестта на тялото. Смята се, че ходенето с обувки е довело и до промени във формата на костите и сухожилията. Хората, които ходят боси например, имат по-широки стъпала с повече разстояние между пръстите.

Антропологът Ерик Тринкаус от университета Сейнт Луис във Вашингтон открива определен момент в човешката история, в който костите в стъпалата започват да се смаляват. Същевременно обаче костите в краката остават непроменени като големина и плътност. Единственото обяснение на този феномен според Тринкаус са обувките.

Защита на стъпалата

Днес сандалите и джапанките са запазена марка на топлите сезони. Ако погледнем назад в хилядолетията обаче, те са предоставяли защита срещу отровни насекоми, бодливи растения, остри скали и в студените климатични пояси.

Къде са се носили сандали?

В западните части на Сибир и в Аляска местното население е използвало сандали, които са привързвали около глезените върху изработени от кожа чорапи. (Вече знаеш, откъде идва не дотам модното решение за сандал с чорап.)

В Древен Египет сандалите били запазена марка на фараоните и символ на техния суверенитет. Когато фараонът отсъствал, египтяните поставяли неговите сандали на трона. С вековете носенето на сандали започнало да се разпространява надолу по социалната стълбица, като до римската окупация те били достъпни и за най-бедните.

По времето на Александър Велики в Гърция имало множество различни модели. Носенето им обаче зависело от строги правила по отношение на това кой, къде и в какви ситуации може да обуе сандал (или друг вид обувка).

Стилът на сандалите в Римската империя бил много подобен на гръцките. Съществували много здрави военни модели. По-затворените сандали пък били използвани в хладните и кални райони на империята. Всъщност думата сандал идва от латинското sandalium.

Възраждането на сандалите

През следващите векове в Европа хората продължавали да носят сандали. Според експертите истинското им завръщане в модата обаче се случва благодарение на Холивуд. Милиони хора били спечелени от магията на киното. Дизайнерите на костюми правели сандали за героините във филмите, актрисите носели тези сандали извън снимачната площадка, а техните фенове правели всичко възможно да се сдобият с подобни.

Така постепенно дизайнерите на обувки започнали да създават все по-дръзки сандали на ток, разкриващи все по-голяма част от изящните женски стъпала.

Двете световни войни не спират модното развитие, дори напротив. Финансовият недостиг и липсата на основни традиционни материали накарали дизайнерите и производителите на обувки да развихрят въображението си и да използват достъпни неща.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.