Връзки
Начало

Социален хамелеон или да бъдеш себе си във всяка ситуация (Тест)

Замисляла ли си се някога колко лесно се адаптираш към нова среда? Достатъчно гъвкава ли си в различно социално обкръжение? Лесно ли се ориентираш в група от непознати? Ето няколко интересни въпроса, които ще ти помогнат да оцениш до колко себенаблюдателна си и до колко контролираш поведението си (източник: psychologytoday.com).

Прецени кои от следните твърдения са по-скоро вярни или невярни за теб!

1. Трудно ми е да имитирам поведението на другите.

2. Повреме на купони или социални събирания, не се опитвам да правя или казвам неща, които другите ще харесат особено или с които ще се съгласят.

3. Мога да споря единствено за идеи, в които наистина вярвам.

4. Мога да изнасям сравнително добри импровизирани речи дори върху теми, за които не знам почти нищо.

5. Мога и често правя шоу, за да впечатля или за да забавлявам другите.

6. Вероятно бих била добър актьор.

7. Рядко съм в центъра на вниманието, когато съм сред хора.

8. В различни ситуации и с различни хора често се държа като много различен човек.

Резултати

Ако си отговорила с „по-скоро невярно“ на 1, 2, 3 и 7 и с „по-скоро вярно“ на 4, 5, 6 и 8, то ти си човек, който се опитва да упражнява контрол върху външното си поведение в различен контекст. Казано по друг начин, стремиш се да се държиш различно и по-скоро социално приемливо спрямо ситуацията. Ти си нещо като социален хамелеон.

Според теорията за себенаблюдаването на социалния психолог Марк Снайдер, хората се различават по отношение на самосъзнанието си. Това е свързано със способността им да контролират външното си поведение, начина на себепредставяне и изразяването на емоции. Тези с високи резултати, променят поведението си спрямо ситуацията, докато тези с ниски, се стремят винаги да изразяват истинската си същност.

Обяснение на резултатите

В тази скала, хората с високи резултати биха казали „аз в тази ситуация“ и си задават въпроса „Какъв трябва да бъда в тази ситуация и как трябва да се държа?“. Като цяло те избират и са по-добри в професии, свързани с театъра, ПР-а, политиката, дипломацията. Те се чувстват по-уверени и са по-успешни в продажбите. Като лидери са по-скоро ориентирани към резултатите. Може да се каже, че наблягат повече на външния вид и маниерите. Тези хора разчитат лесно поведението на другите и се адаптират бързо към ситуацията. Обичат бляскави и добре изглеждащи неща, дори и да не функционират добре.

Хората с ниски резултати пък биха казали „аз винаги“, задавайки си въпроса „Кой съм аз и като такъв, как трябва да се държа?“ Те са състрадателни и открити и често избират да работят в социалната сфера. Ориентирани са повече към връзката с другите, отколкото към резултатите и наблягат на вътрешните характеристики и склонности. В социални ситуации са автентични и откровени, но често могат да бъдат крайно упорити и социално неадекватни. Биха наблегнали по-скоро на функционалността на един продукт, отколкото на външния му вид.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.