Връзки
Начало

Защо се влюбваме?

„Влюбих се в теб, защото ме обичаше, когато дори аз не можех да се обичам.“

Не звучи романтично, но води до там.

Посвещаваме тази статия на всички онези хора, които празнуват любовта през всички 365 дни в годината!

Влюбваме се в хората, към които сме привлечени. А към кого сме привлечени? Отговорът идва от теорията на психологът Артър Арон. Макар и повечето причини да не са особено изненадващи, можеш ли да откриеш кои от тях ти помогнаха да споделиш сърцето си със своя любим. Привличат ни хората:

1. С които си приличаме. Това са хората, с които споделяме общи личностни качества, вярвания, нагласи и други.

2. Които са близо. Това са онези, с които сме прекарали време, които живеят в съседство и такива които познаваме.

3. Които притежават желаните от нас характеристики, както физически, така и личностни.

4. С които има реципрочност. Харесваме онези, които ни харесват и обратно.

5. Които отговарят на социалните очаквания. Често се свързваме с хората, с каквито социалното ни обкръжение очаква да се свържем. Очакванията на средата ни, ни помагат да се влюбим.

6. Които удовлетворяват нуждите ни. Ако човекът до нас задоволява нуждата от любов, секс, липса на самота, то е твърде вероятно да се влюбим.

Истинската страст, за разлика от обикновеното приятелство, може да бъде разпалена и от:

7. Необичайни ситуации, в които сме попаднали заедно, дори когато те са страшни или опасни. Сега любовните части в сюжетите на страшните филми не звучат толкова срашно.

8. Определени детайли или сексапил. Дори и да не става въпрос за фетишизъм, има някои неща в партньорите ни, които просто ни побъркват (в добрия смисъл на думата).

9. Желанието да имаш връзка. Колкото повече искаш да имаш връзка, толкова повече това може да повлия върху самочувствието ти. Когато се появи някой, той автоматично се превръща в рицаря на бял кон.

10. Изолация. Помисли само „ако бяхте на пустинен остров…“. Всъщност времето прекарано насаме с даден човек, може да те накара да се влюбиш в него.

11. Тайнствеността. Защо ли тайните агенти от филмите винаги ни се струват толкова привлекателни? Колкото по-мистериозен е един човек, толкова по-интересен е той.

Коментирай:

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.