Връзки
Начало

Спортът те прави по-умна и щастлива

Не е тайна, че спортът е полезен за здравето и за тялото. Учените вече смятат, че това не е всичко. Физическите упражнения те правят по-умна и действат наистина светкавично.

Ако се опитваш да изостриш вниманието си, да бъдеш по-ефективна в работата си и като цяло да спреш да забравяш ключовете, телефона или портмонето си къде ли не, медицинското училище на Харвард има готово решение за теб. Ако към ежедневието си добавиш само 10 минути средноинтензивни тренировки, настроението ти ще се подобри, ще се чувстваш наистина добре и изпълнена с енергия. Добрите новини не спират тук, тъй като, ако тренираш редовно, ще усетиш позитивното отражение на физическата активност и върху паметта, концентрацията, вниманието, обработката на информация и аналитичността си. Канзаският университет пък допълва, че ефектът се увеличава с повишаване на физическата активност. От Канада също добавят точка в полза на спорта. Според изследване на университета в Монреал дамите, които спортуват по време на бременност, раждат по-умни деца.

Но как движението влияе на мозъка и оттам на когнитивните ни способности? Когато спортуваме, в организма ни се случват промени, отделят се различни химични субстанции, а други се абсорбират по-бързо. Естествено, тези вариации засягат цялото тяло и главата.

Така например аеробните упражнения не само засилват притока на кръв към мускулите, но и към мозъка. Повече кръв означава повече кислород и хранителни вещества, а това на свой ред води до по-здрави мозъчни клетки. Колкото по-здрави са мозъчните клетки и връзките между тях, толкова по-голям познавателен капацитет.

През 2012 г. новооткритото тогава веществото ирисин доби голяма популярност като магическо средство за отслабване. Според медиите този протеин, който се произвежда от организма по време на продължителна тренировка, имал потенциала да превръща белите мазнини в кафяви и съответно държал в себе си ключа към слабото тяло. За съжаление, днес научните среди са разединени по отношение на действието му като средство за отслабване. Ирисинът обаче крие в себе си друга изненада. Д-р Дейвид Шпигелман и колегите му откриват, че повишаването на ирисин в организма стимулира производството на друг протеин – мозъчен невротрофичен фактор (BDNF). Той въздейства върху невроните в определени части на мозъка, отговорни за паметта, познанието и мисленето.

Този протеин прави и нещо, което до средата на 90-те години се е смятало за невъзможно, а именно създаването на нови неврони при възрастните хора. BDNF стимулира „раждането“ на нови мозъчни клетки и създаването на синапсиси (връзки) между тях в областта на хипокампуса (част от мозъка, свързана с паметта и познанието).

Допълнителни изследвания върху BDNF сочат връзката му с отделянето на серотонин („хормонът на щастието“). Всъщност някои учени правят паралел между ефекта на физическите упражнения и ефекта на антидепресантите върху настроението, тъй като и двете повишават производството на BDNF.

Вече имаш причина да сложиш екипа за спорт! Ако спортуваш, ще изглеждаш по-добре, ще бъдеш по-умна и по-щастлива.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.