Връзки
Начало

Тайните на съня: интересни факти за поспаланковци

В дъждовното време навън, определено се чувстваме по-сънливи от обикновено. Дори на енергизиращите чайове и кафета им е трудно да се преборят с прозявките. Но нека започнем отначало.

Защо имаме нужда от сън?

Повечето хора смятат, че спането е време, в което съзнанието и тялото ни се изключват напълно. Това съвсем не е вярно. Сънят е активно време, в което се случват много важни процеси, ключови за оптималното здраве.

Консолидация и затвърждаване на спомените

През деня мозъците ни складират огромно количество информация. Приемайки я през сензорните канали, тази информация не се записва автоматично. Първо е необходимо тя да бъде обработена и складиране, а голяма част от тези процеси се случва докато спим. През нощта ние консолидираме важните парченца информация, които сме натрупали през деня и те преминават от краткотрайната в дълготрайната памет.

Възстановяване на тялото

Сънят е важен не само за мозъка. Организмите ни се нуждаят от тази почивка, за да се възстановят и подмладят, за да укрепване на мускулите, поправяне на тъканите и синтезиране на хормоните.

От колко сън се нуждаем?

С възрастта се променя нуждата и времето, което е достатъчно за спане. Достатъчно е да се замислим за по-възрастните хора и да ги сравним с един тийнейджър, за да си дадем сметка за това.

Според резултатите от изследване, проведено от National Sleep Foundation, огромна част от хората не си набавят необходимото количество сън. Те посочват следните препоръчителни норми:

Новородени от 0 до 3 месеца – 14-17 часа
Бебе от 4 до 11 месеца – 12-15 часа
Бебе от 1 до 2 години – 11-14 часа
Малко дете от 3 до 5 години – 10-13 часа
Начално училище от 6 до 13 години – 9-11 часа
Тийнейджъри от 14 до 17 години – 8-10 часа
Възрастни от 18 до 65 години – 7-9 часа
Трета възраст 65+ – 6-8 часа

Тези норми естествено са препоръчителни и зависят от множество различни фактори като физическо състояние, натовареност, хранене, сезон и други. Категорична обаче е тенденцията, че с минаването на годините, намалява и времето, което е необходимо да отделяме за спане.

Фази на съня

За мен лично, една от най-интересните теми в тази връзка са фазите на съня и това, което се случва с тялото и мозъка ми във всяка една от тях.

Още от 30-те години на миналия век е известно, че сънят е цикличен и е съставен от различни фази. Тези фази се разделят на два основни цикъла non-REM и REM, което в буквален превод означава бързи движения на очите (от английски Rapid Eye Movement). Най-често сънуваме именно в този втори цикъл.

Non-REM сънят е съставен от 3 фази (две на лек сън и една на дълбок), които са последвани от една един цикъл REM. Двата цикъла се повтарят средно около 5 пъти за една нощ. В началото на нощта дълбокият сън е значително по-дълъг, но с напредването на циклите се удължава времето на REM.

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.