Ако си от хората, които обичат да се наслаждават на храната си и да й отделят нужното време и внимание, то със сигурност не веднъж си лазил/а по нервите на някого. Това естествено в кръга на шегата. Всички ние, които ядем бързо, знаем колко полезно е да се дъвче бавно и по много, да се правят паузи между хапките и т.н. Също така знаем, защо понякога обедната ти почивка се е удължила с още час – колегата ти просто не може да яде по-бързо.
И така, въпросът с бързото или по-скоро бавното хранене възникна един топъл следобед, когато Сашо от офиса се обади и каза, че ако Вики си има статия за кокосовата захар, а той за соковете, то Жоро заслужава една за бавното хранене. Идеята му беше да изнамерим доказателство, че то е вредно и абсолютно ненормално. След доста търсене обаче не намерих нищо по въпроса, а единственото което ми хрумва по отношение на вредите за здравето е опасността от нервен изблик на отсрещната страна.
Оказа се обаче, че стилът и скоростта на хранене може да каже доста за личностните характеристики на човек. Върху това се фокусира и трудът на експерта по поведение при храненето (да, имало било и такива) Жулиет Бохосян. В нейния проект Foodology тя търси връзката между хранителните навици спрямо личностните и поведенческите особености. На страницата й, можеш да намериш различни любопитни и забавни тестове, които целят да определят какъв тип човек си на базата на начина ти на хранене и предпочитаните ти храни.
Блогърът Phil Mutz разделя хората на 9 типа. Ето какво казва за всеки един от тях.
Бавно хранещи се (slow eaters)
Обичат да се наслаждават на всяка хапка и не бързат да приключат.
Обичат да взимат максималното от всеки момент в живота. Вярват, че бързата работа, не е добре свършена работа. Изживяват връзките си на момента, което прави скандалите по-интензивни, но и хубавите моменти много по-силни.
Бързо хранещи сe (fast eaters)
Изяждат храната си възможно най-бързо, като понякога дори почти не дъвчат.
Тези хора са любимци на шефовете си. Стараят се да свършват всичко преди крайните срокове, могат да правят по няколко неща на веднъж и като цяло са състезателно настроени. Те често са няколко стъпки преди останалите. Във връзките си често поставят нуждите на другия пред собствените.
Организатори (organizers)
Не обичат храната в чинията да се докосва една с друга.
Обичат всичко да бъде добре подредено и чисто, като избягват обърканите ситуации на всяка цена. В работата си демонстрират страхотни организационни умения. У дома често са хората, които мият чиниите и чистят. Те са точните хора, които да организират семейния график и да разпределят отговорностите.
Приключенци (adventurers)
Винаги искат да опитват нови и екзотични храни.
Те са всичко друго, но не и отегчителни. Обичат да поемат рискове и доста често това се отплаща. В работата си са смели и не се страхуват да предлагат дръзки идеи. Приключенският им дух ги правят страхотна компания.
Изолационисти (isolationists)
Изяждат само един тип храна в даден момент. Винаги приключват с една част от платото си преди да преминат към следващата.
Те са ориентирани към детайла и винаги премислят всичко много внимателно. Хората не винаги разбират методите им на работа. Изключително внимателни са и печелят одобрението на колегите си, тъй като забелязват дори най-дребните неща.
Смесващи (mixers)
Сместват всичката храна в чинията си и хапват от всичко с всяка хапка.
Те са силни личности, които чувстват, че могат да поемат голям товар. В работата си са уважавание, защото се нагърбват с много отговорности. Те са приятелски настроени и имат здрави връзки, тъй като не се страхуват да разчистят времето си за важните хора в живота им.
Споделящите (oversharers)
Свикнали са да се хранят шумно, да дъвчат здраво и да сърбат.
Те притежават свободни души и не се притесняват за мнението на другите. Следват собствения си ритъм, качество което много хора уважават. Не се свенят да покажат на света какви са и какво точно искат.
Подготвящите (preparers)
Преди да започнат да се хранят винаги нарязват храната си на подходящи по размер парчета.
Винаги мислят за следващата стъпка и планират как едно действие води до друго. В работата си мислят в мащаб и работят здраво, за да се изкачат по стълбицата. Във връзките си, обичат да планират срещите достатъчно от рано и търсят дългосрочни партньори.
Претенциозните (picky eaters)
Винаги имат много прецизни изисквания към храната си. Когато вечерят навън, заливат сервитьорите с куп въпроси и изисквания.
Това са хора, които обичат да бъдат в зоната си на комфорт. Обичат топлото и меко усещане да бъдат с любимите си хора. Предпочитат работи, които познават много добре и са изключително изискващи. Не се страхуват да задават въпроси и имат истинска жажда за знания.
Тази класификация на Phil Mutz безспорно е изключително интересна, но за съжаление не е базирана на научни изследвания. Все пак можеш ли да откриеш себе си в описаните типажи?
You must be logged in to post a comment Login