Връзки
Начало

Кажи ми как се храниш, за да ти кажа какъв си

Ако си от хората, които обичат да се наслаждават на храната си и да й отделят нужното време и внимание, то със сигурност не веднъж си лазил/а по нервите на някого. Това естествено в кръга на шегата. Всички ние, които ядем бързо, знаем колко полезно е да се дъвче бавно и по много, да се правят паузи между хапките и т.н. Също така знаем, защо понякога обедната ти почивка се е удължила с още час – колегата ти просто не може да яде по-бързо.

И така, въпросът с бързото или по-скоро бавното хранене възникна един топъл следобед, когато Сашо от офиса се обади и каза, че ако Вики си има статия за кокосовата захар, а той за соковете, то Жоро заслужава една за бавното хранене. Идеята му беше да изнамерим доказателство, че то е вредно и абсолютно ненормално. След доста търсене обаче не намерих нищо по въпроса, а единственото което ми хрумва по отношение на вредите за здравето е опасността от нервен изблик на отсрещната страна.

Оказа се обаче, че стилът и скоростта на хранене може да каже доста за личностните характеристики на човек. Върху това се фокусира и трудът на експерта по поведение при храненето (да, имало било и такива) Жулиет Бохосян. В нейния проект Foodology тя търси връзката между хранителните навици спрямо личностните и поведенческите особености. На страницата й, можеш да намериш различни любопитни и забавни тестове, които целят да определят какъв тип човек си на базата на начина ти на хранене и предпочитаните ти храни.

Блогърът Phil Mutz разделя хората на 9 типа. Ето какво казва за всеки един от тях.

Бавно хранещи се (slow eaters)

Обичат да се наслаждават на всяка хапка и не бързат да приключат.

Обичат да взимат максималното от всеки момент в живота. Вярват, че бързата работа, не е добре свършена работа. Изживяват връзките си на момента, което прави скандалите по-интензивни, но и хубавите моменти много по-силни.

Бързо хранещи сe (fast eaters)

Изяждат храната си възможно най-бързо, като понякога дори почти не дъвчат.

Тези хора са любимци на шефовете си. Стараят се да свършват всичко преди крайните срокове, могат да правят по няколко неща на веднъж и като цяло са състезателно настроени. Те често са няколко стъпки преди останалите. Във връзките си често поставят нуждите на другия пред собствените.

Организатори (organizers)

Не обичат храната в чинията да се докосва една с друга.

Обичат всичко да бъде добре подредено и чисто, като избягват обърканите ситуации на всяка цена. В работата си демонстрират страхотни организационни умения. У дома често са хората, които мият чиниите и чистят. Те са точните хора, които да организират семейния график и да разпределят отговорностите.

Приключенци (adventurers)

Винаги искат да опитват нови и екзотични храни.

Те са всичко друго, но не и отегчителни. Обичат да поемат рискове и доста често това се отплаща. В работата си са смели и не се страхуват да предлагат дръзки идеи. Приключенският им дух ги правят страхотна компания.

Изолационисти (isolationists)

Изяждат само един тип храна в даден момент. Винаги приключват с една част от платото си преди да преминат към следващата.

Те са ориентирани към детайла и винаги премислят всичко много внимателно. Хората не винаги разбират методите им на работа. Изключително внимателни са и печелят одобрението на колегите си, тъй като забелязват дори най-дребните неща.

Смесващи (mixers)

Сместват всичката храна в чинията си и хапват от всичко с всяка хапка.

Те са силни личности, които чувстват, че могат да поемат голям товар. В работата си са уважавание, защото се нагърбват с много отговорности. Те са приятелски настроени и имат здрави връзки, тъй като не се страхуват да разчистят времето си за важните хора в живота им.

Споделящите (oversharers)

Свикнали са да се хранят шумно, да дъвчат здраво и да сърбат.

Те притежават свободни души и не се притесняват за мнението на другите. Следват собствения си ритъм, качество което много хора уважават. Не се свенят да покажат на света какви са и какво точно искат.

Подготвящите (preparers)

Преди да започнат да се хранят винаги нарязват храната си на подходящи по размер парчета.

Винаги мислят за следващата стъпка и планират как едно действие води до друго. В работата си мислят в мащаб и работят здраво, за да се изкачат по стълбицата. Във връзките си, обичат да планират срещите достатъчно от рано и търсят дългосрочни партньори.

Претенциозните (picky eaters)

Винаги имат много прецизни изисквания към храната си. Когато вечерят навън, заливат сервитьорите с куп въпроси и изисквания.

Това са хора, които обичат да бъдат в зоната си на комфорт. Обичат топлото и меко усещане да бъдат с любимите си хора. Предпочитат работи, които познават много добре и са изключително изискващи. Не се страхуват да задават въпроси и имат истинска жажда за знания.

Тази класификация на Phil Mutz безспорно е изключително интересна, но за съжаление не е базирана на научни изследвания. Все пак можеш ли да откриеш себе си в описаните типажи?

You must be logged in to post a comment Login

Коментирай:

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.